TW
0

Gairebé quatre mesos després de l’inici de les negociacions, la pau arriba a l’hoteleria. La patronal i els sindicats majoritaris del sector arribaren ahir a un principi d’acord en la signatura del XIII conveni col·lectiu d’hoteleria, que tindrà una vigència de quatre anys i que estipula un increment salarial del 6%.

La reducció de la jornada laboral de 40 a 35 hores setmanals, centre de les reivindicacions dels treballadors, però, haurà d’esperar.

Sense necessitat de dur a terme les mobilitzacions anunciades pels sindicats, UGT i CCOO, les federacions hoteleres de Mallorca, Menorca i Eivissa, l’Agrupació de cadenes hoteleres i les associacions de sales de festa i restauració tancaren ahir horabaixa un preacord in extremis —el termini acabava aquest divendres— en una reunió a la qual els representants sindicals arribaren amb "un esperit molt positiu".

El conveni nou, que afectarà devers 80.000 treballadors, preveu per als pròxims dotze mesos una pujada salarial de l’IPC interanual —que el 31 de març d’enguany era del 4,5 %— més un 0,5 %. L’acord fixa també l’actualització del plus de desplaçament, fet que suposa gairebé un punt més d’increment per al present exercici. Amb la suma d’aquests tres conceptes, l’augment salarial serà, doncs, del 6%. Per als altres tres anys de vigència, l’acord fixa un augment de l’IPC real més un 0,5%.

El president de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca, Antoni Horrach, destacà l’esforç econòmic que representa per a les empreses el primer any de vigència, "un esforç —assegurà— que compensa parcialment perquè s’han aconseguit quatre anys de pau social. Mai abans no s’havia signat cap acord d’una durada tan llarga", ressaltà.

Així mateix, el president de l’Agrupació de cadenes hoteleres, Aurelio Vázquez, manifestà que "el sector turístic i hoteler, l’únic que se salva per ara de la crisi econòmica, no podia córrer el risc de patir una allau de notícies negatives relacionades amb la vaga o amb les mobilitzacions".

Per la seva banda, Àngeles Sánchez, de CCOO, destacà "la maduresa i la responsabilitat dels sindicats, que han entès que el sector necessita estabilitat". I valorà "l’esforç" dels empresaris per "garantir la recuperació del poder adquisitiu dels treballadors", com també les millores quant als contractes eventuals amb l’augment de la quota dels contractes fixos i fixos discontinus (del 72% al 75%).

Antonio Copete, d’UGT, es felicità pel fet que finalment ambdues centrals sindicals hagin estat "capaces d’anar juntes en les negociacions". D’altra banda, en demanar-li què havia canviat amb just un dia de diferència després que la reunió de dilluns s’hagués tancat sense acostar posicions, atribuí el gir de 180 graus d’ahir al fet que "els empresaris han volgut evitar un escenari de confrontació i han decidit no jugar-se-la amb un conflicte innecesari, perquè no era el moment per fer-ho".

Es preveu que l’acord es signi a Menorca en no més de dues setmanes, després que els representants sindicals presentin el text als treballadors en la pròxima assemblea general de dilluns. Al tinter hi ha quedat la reivindicació de la reducció de la jornada laboral de 40 a 35 hores, que la patronal considerà des de l’inici "inassumible".