TW
0

La taxació realitzada enguany per les entitats bancàries que treballen amb l’empresari Vicenç Grande, propietari del Grup Drac, atorgava al seu patrimoni un valor de 1.020 milions d’euros. Així ho confirmen fonts properes a la companyia, que presentà dilluns un concurs voluntari de creditors (antiga suspensió de pagaments) i que reconeix un deute que podria arribar als 700 milions d’euros, amb prop de 300 petits i grans creditors afectats per la situació d’impagament de la companyia.

Només a Mallorca, Grande és propietari de terrenys que sumen uns 10,5 milions de metres quadrats (més de 1.000 hectàrees). En aquests s’inclouen des de polígons industrials fins a establiments d’agroturisme o edificis ubicats en el centre històric de Palma. No cal oblidar que és propietari del primer hotel Hilton de Balears, que ha obert les seves portes fa pocs dies.

A més d’aquests terrenys a l’Illa, l’empresari disposa d’un solar de 500.000 metres quadrats a Múrcia, on té aprovada la construcció de 1.250 habitatges, i una finca a Guadalajara (Caserío de Arias) amb més de 4 milions de metres quadrats. Així mateix té inversions a Ibi (Alacant), on projecta realitzar un hotel i una àrea comercial. Treballa també en projectes al Carib, fins i tot en alguns països d’Europa de l’Est.

Aquestes són només algunes de les moltes propietats que Grande ha comprat en els darrers anys a través de les catorze empreses del seu grup. Cal recordar que inicià la seva activitat en el sector immobiliari l’any 1995.

Joan Font, el seu advocat, afirma que l’empresari acumula més de 1.000 propietats. "Això inclou des d’aparcaments, fins a pisos o finques rústiques, entre d’altres. És una persona amb un patrimoni molt extens", assegura, "però sense liquiditat". En aquest sentit, tot i puntualitzar que davant la situació econòmica actual el valor de tots els béns immobles de Grande podria no ser tan elevat com fa uns mesos, Font afirma que sí seria suficient com a garantia per cobrir el deute. Així s’explica que el valor total presentat al tribunal mercantil no es correspongui amb la taxació bancària, sinó que aquest sigui inferior.

Aquesta no és l’única característica del patrimoni de Grande. Bona part dels terrenys dels quals és propietari a través de les societats limitades del Grup estan pendents d’urbanitzar-se.

És el cas de les deu zones destinades a polígons industrials que té en cartera a Mallorca. D’aquestes, només dues, les de Santa Maria i Consell, estan acabades. En els terrenys ubicats darrere l’Estadi Balear a Palma s’han iniciat les obres. La resta, alguns d’importants com el de Son Ximelis a prop de Palma, Porto Cristo o Montuïri, entre d’altres, només són projectes.

Notícies relacionades

D’altra banda, no tot el sòl del qual disposa Grande és urbanitzable; per contra, la immensa majoria és rústic. L’empresari també posseeix diferents edificis en el centre històric de Palma. El de Can Olesa, on vol fer un museu etnogràfic, i el de Can Alomar. A més d’un altre al carrer Colom on té una joiera i que ocupa uns 2.500 metres quadrats.

Diversificació

L’activitat de les empreses de Grande no s’ha limitat a la promoció immobiliària, sinó que ha diversificat el seu negoci entrant en el sector hoteler.

Entre els projectes turístics que té s’inclou un solar a la façana marítima de Palma de més de 8.800 metres quadrats on està previst construir-hi un nou establiment, com també l’obertura del seu segon Hilton en els quarters de Duque de Crillón i Conde de Cifuentes, al Castell de Menorca, on a més pensa dur a terme una promoció de 40 habitatges. El primer hotel de la marca americana l’ha obert a Llucmajor.

Endemés, l’empresari té tres agroturismes, dos dels quals en funcionament (Son Manera i es Figueral Nou), i un d’acabat però que encara no està en marxa, es Riqués a Porreres.

Les seves propietats s’estenen per tot Mallorca des d’Alaró fins a s’Illot, passant per Cala Major o Santa Eugènia. En aquest darrer poble, la possessió de sa Cova des Senyor ocupa més de 400.000 metres quadrats. Aquesta no és la més gran de les finques que té Grande: es Pagos a Porreres té una superfície d’1,5 milions de metres quadrats, Pontiró és un solar d’1,2 milions de metres quadrats i Son Cos a Marratxí té una extensió similar. A Peguera són 1,1 milions els metres quadrats propietat de l’empresari. No gaire més petita és la finca de Son Macià a Marratxí, amb 800.000 metres quadrats. A la carretera de Manacor, davant l’edifici d’Agama, té 200.000 metres quadrats més.

La finca amb el nom de Son Sardina, allà mateix on s’ubica, és una altra de les àrees que ha comprat Grande. S’hi afegeix es Revolt a Montuïri o ses Cases des Creuers a Marratxí. A Via Majórica (Manacor) té 14.000 metres quadrats de sòtil. Més encara al solar de Cimsa, que és sòl urbà, on gaudeix de 26.600 metres quadrats de sòtil. A Cala Major és propietari de tres solars urbanitzables amb més de 36.000 metres quadrats de terra. També té espai per realitzar una àrea comercial al Festival Park on disposa de 21.500 metres quadrats.

El llistat és encara més llarg. Finques com Son Rossinyol, Son Gual, Son Brotat, Banyols a Alaró o Can Ribes a Consell són algunes altres de les que formen part del patrimoni de Grande. Son Massot és una altra de les més grans amb 500.000 metres quadrats d’extensió. La gran expansió que ha desenvolupat el també president del RCD Mallorca al llarg dels darrers deu anys s’ha fet més intensa en els darrers exercicis, com ho demostren totes aquestes xifres.•