Una selecció de cent poemes, resultat de trenta anys de producció, integren l’antologia de Pere Joan Martorell (Lloseta, 1972) ‘Ara que ja és fosc’, publicada per Nova Editorial Moll a la seva mítica col·lecció Balenguera, amb pròleg de Lluís Calvo, epíleg de Lucia Pietrelli i il·lustracions de Tomeu Coll.
Aquest volum es presentarà el pròxim dimecres 9 d’abril, a les 18.30 hores, a la llibreria Embat, als Geranis de Palma, amb la periodista Cati Moyà i l’autor, i el següent dimecres, 16, a les vuit del vespre, al Teatre de Lloseta, amb la participació de la poeta Carme Castells, l’editor Tomeu Canyelles i el regidor de Cultura, Javier Gónzález; poemes musicats a càrrec de Joan Alba i David Sunyer; un recital amb Aina Coll, Toni Santandreu, Jeroni Reus, Cati Coll i Toni López; una instal·lació artística de Tomeu Coll; i un tast de vins de Can Ribas, en un acte amb la col·laboració de l’Ajuntament de Lloseta.
Veure ara reunida aquesta obra selecta i revisada de Martorell, que hi afegeix vuit poemes inèdits, permet els lectors de fer-se una idea cabdal del perfil singular de la seva producció poètica, que reuneix una expressivitat màgica i visionària amb un arrelament en la terra pròpia, una veu reflexiva i de vegades filosòfica i pinzellades de narrativa que enllacen amb el seu altre vessant com a escriptor. Són textos estrets d’onze poemaris entre el 1995 i el 2023, entre els quals els tres que l’autor de Lloseta ja va publicar a l’editorial Moll: ‘Breviari de la cendra’ (2001), ‘Llibre de cera’ (2005, Premi Viola d'Argent dels Jocs Florals de Barcelona) i ‘Dansa nocturna’ (2007, Premi Ciutat de Palma).
Els records de joventut i d’infantesa, les invocacions de caràcter mític i mitològic, les històries d’amor viscudes, els amics, els referents pictòrics, musicals i literaris, les ressonàncies bíbliques o la reflexió entorn de la identitat són només algunes de les qüestions que treuen el cap en aquesta antologia, un veritable viatge de l’evolució de Pere Joan com a poeta. Poetes pròxims i amics com Manel Marí i Andreu Vidal, o autors ja clàssics com Llull, Rimbaud o Albert Camus es converteixen en referents d’alguns dels seus textos.
«Mots com arcaic, ritual, beuratge, sang o desig són aparicions constants en la poesia de Martorell. El psicòleg com a sacerdot modern, que parla de la guerra i voldria ser foner. Al capdavall, una manera d’elevar l’oracle, de dir la paraula, de conjuminar el misteri amb la febrada dels quefarems i la lluita fatigosa del dia a dia», assegura el pròleg de Lluís Calvo.
«Pere Joan Martorell és un poeta de vocació universal que es sent mallorquí i estima la seva terra amb un compromís fet de fets, social i reivindicatiu, un escriptor que traspua passió i transmet intel·ligència, bondat, coneixement, tendresa... però sobretot autenticitat», assegura, per part seva, Ponç Pons.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.