El turisme té una incidència que afecta tots els aspectes que configuren la dinàmica social d’una comunitat. Estudiar el seu impacte és acostar-nos amb més rigor a les grans transformacions esdevingudes el segle XX a Manacor. El debat sobre el turisme, la seva gestió i el seu futur és més viu que mai i és un tema recurrent en els mitjans de comunicació.
L’activitat turística constitueix, com és sabut, l’eix central de la dinàmica econòmica de l’illa. El fenomen turístic aparegué i es desenvolupà durant el segle passat i la seva activitat provocà un impacte que fou, i encara és, determinant en la vida social i cultural de Manacor. La transformació del territori a partir de les noves construccions i els canvis derivats de la pèrdua de pes del sector primari va ser intensa i radical. El turisme ha canviat la fesomia del municipi, de les seves costes i dels seus paisatges. I també ha transformat els costums, ha canviat les mentalitats i ha creat noves dinàmiques econòmiques, sociolaborals i formatives. Per motius laborals, molts de residents han ampliat el coneixement d’idiomes, però sovint abandonen l’educació reglada.
Aquests canvis freqüentment han suposat pèrdues irreparables: patrimoni arquitectònic i arqueològic desaparegut, patrimoni lingüístic i toponímic substancialment alterat i patrimoni natural directament destruït. En aquest context, els nuclis costaners del municipi assoleixen un protagonisme destacat. És el cas de Porto Cristo, s’Illot, Cales de Mallorca, Cala Anguila, Cala Mendia o s’Estany d’en Mas.
Inscripcions
Per a participar com a ponents és obligatòria la inscripció mitjançant formulari electrònic, disponible a www.manacor.org/jornades-destudis-locals-de-manacor. El termini d’inscripció i de presentació dels resums de les comunicacions és fins dia 3 de maig de 2024. El termini de presentació del text definitiu de les comunicacions és dia 20 de setembre de 2024.
Les persones interessades en assistir a la lectura de les comunicacions es poden inscriure mitjançant www.enviumanacor.cat
Les Jornades van dirigides a investigadors, docents, estudiants i a totes les persones interessades en la temàtica local. El contingut de les comunicacions pot ser de qualsevol disciplina científica o humanística i ha de tenir com a objecte d’estudi un tema vinculat al terme municipal de Manacor. Les comunicacions s’han de presentar en català, han de ser inèdites i d’una extensió màxima de 15 folis DIN A4.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.