«Entenem que és un primer pas per a prendre el pols a la situació real d'un sector que, des de la crisi del 2008, està instal·lat en una situació de precarietat -generalitzada a tot l'Estat espanyol- a través d'un instrument que haurà de permetre analitzar de forma permanent la situació del sector cultural i la participació cultural de la ciutadania», ha explicat l'OCB.
No obstant això, pensen que aquesta iniciativa «ha d'anar acompanyada d'un veritable compromís del Govern de desenvolupar polítiques culturals que responguin a les necessitats i demandes reals de la ciutadania i que situïn, per tant, els drets culturals de les persones al centre de les actuacions». És en aquest sentit que l'OCB proposava que l'Observatori de la Cultura es constituís com a Observatori de la Cultura i dels Drets Culturals i que, més enllà d'analitzar el patrimoni, la producció o la difusió cultural, analitzàs en profunditat les condicions en què el conjunt de la ciutadania accedeix a la cultura, amb l'objectiu prioritari d'assolir la igualtat en les condicions que permeten a totes les persones, sense discriminació, participar de la vida cultural i exercir el dret a la producció artística, literària o científica.
I és per aquest motiu que l'OCB també ha rebut amb molta esperança la declaració del Govern de la Cultura com a Bé Essencial per a la societat. «Un govern capaç d'assumir el repte que significa aquesta declaració, és un govern que té una visió de la cultura que prioritza la democratització de les institucions i promou el dret de crear, produir, difondre o gaudir de la cultura en igualtat de condicions, independentment del lloc on visquis, la capacitat econòmica, el nivell educatiu, el gènere o l'edat», han remarcat.
El manifest 'La cultura imprescindible' de l'OCB ho recull amb aquestes paraules: «Som davant una oportunitat única per aconseguir una transformació radical i demostrar que veritablement creim en la cultura com a dret universal, com a bé comú, com a eina imprescindible per a la cohesió social, com a instrument indissociable de l’educació per formar ciutadans i ciutadanes crítics, democràtics, lliures, amb pluralitat d’idees i d’experiències vitals, que han de ser respectades, valorades i viscudes en comunitat. Som també davant una oportunitat única per retornar a la ciutadania el dret de pensar, crear, produir i accedir a la cultura en plena igualtat d’oportunitats. La cultura ha de ser l’espai on desenvolupar maneres d’escoltar-nos, aprendre, col·laborar i actuar».
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
L'Obra Cultural fa molt bona feina. Ens convé a tots que no afluixi.
La cultura és l'ànima d'un poble.