El Festival Cançons de la Mediterrània comença el pròxim dilluns a ses Voltes

TW
0

Dilluns que ve comença el Festival Cançons de la Mediterrània en l'espai cultural ses Voltes, amb una sèrie de concerts que se celebraran cada dia a les 21.30 hores en aquest lloc fins al dissabte 25 de juliol.

Segons ha explicat l'Ajuntament de Palma aquest dijous, tres anys després de la recuperació d'aquest festival enguany, seguint els objectius del Pla de Xoc de la regidoria de Cultura i Benestar Social per a pal·liar els efectes de la Covid-19 en el sector cultural, el festival comptarà amb una programació 100 per cent local.

En aquest sentit, està previst que participin autors com Joana Gomila o grups mítics de la música de Balears com a Aires Formenterencs.

A més, el divendres 24 de juliol se celebrarà un homenatge a un dels grups referents de la música popular de Menorca, Traginada, amb la participació i la particular visió de solistes menorquins tan reconeguts com Cris Juanico, Maria Camps, Clara Gorrias, Anna Ferrer, Miquel Mariano i Guiem Soldevila.

En aquesta edició actuaran també els grups Saó, Nafas Ensemble i els Grollers de sa Factoria.

Des de Cort han remarcat que per a poder donar compliment a les normatives sanitàries actuals de control d'aforaments i d'evitar aglomeracions innecessàries, els assistents haurà de descarregar-se prèviament la seva invitació a través de l'APP Palma Cultura, així com de la web www.palmacultura.cat.

D'aquesta, han afegit, s'han establert dues franges horàries per a accedir al recinte pel qual es demana al públic que assisteixi dins de l'horari establert a la invitació.

L'accés a ses Voltes es farà exclusivament pel passeig de Baix Murada (Parc de la Mar des de l'Avinguda Antoni Maura).

Programació

- 20 de juliol: Saó. José 'El Piru' (guitarra), Juanan Torandell (contrabaix) i José Llorach (percussió) creuen els seus camins. El resultat és un repertori de collita pròpia, sense 'etiquetes' i carregat de força i subtilesa. Saó es gesta a l'illa de Mallorca i beu de les fonts del flamenc, la música africana, el jazz o la música mediterrània, creant un diàleg espontani de les improvisacions i les dinàmiques.

- 21 de juliol: Aires Formenterencs. Es constitueix com a grup a Formentera el març de 1989 i ho formen fins avui Bartomeu Joan Escandell 'Xumeu' (veu, guitarra acústica, flauta i tambor), Francesc Ferrer Serra 'Xico' (veu i guitarra espanyola) i Santiago Marí Escandell 'Santi' (veu, llaüt i castanyoles).

La seva música és netament mediterrània i part de la base instrumental, musical i literària tradicional de les Pitiüses. Els elements inspiradors del seu repertori són els naturals de la seva illa: la mar, la sal, la terra, la gent, etc.

A partir dels instruments tradicionals, com les castanyoles, el tambor, la flauta i l'espasí, fusionats amb uns altres de més moderns, han forjat un so personal.

- 22 de juliol: Nafas Ensemble, Efrén López i Christos Barbes. S'uneixen en aquesta ocasió per a oferir un programa combinat de composicions originals en el qual amalgamaran tota la seva saviesa i bagatge musical.

Tots ells s'endinsaran gradualment en els seus diferents mons estètics. D'una banda el de Efrén López, nedant constantment en la inspiració de la forta i rica tradició de la música mediterrània oriental i amb una aportació multiinstrumental i virtuosa extraordinària; d'altra banda el de Nafas Ensemble, on la força i l'espontaneïtat de les seves composicions troben en el contemporani el seu ingredient més preuat.

Per a completar el triangle, el finíssim i elegant intèrpret de ney i també compositor, *Christos Barbes, banyarà amb el seu exquisit so.

- 23 de juliol: Joana Gomila i Laia Vallès. Paradís. Amb el seu anterior treball'Folk Souvenir', la cantant manacorina Joana Gomila va sacsejar el món de la música tradicional amb una manera de fer tan personal com atrevida.

Hi ha hagut pocs discos que hagin capturat de manera tan fidel l'ànima mateixa d'aquestes tonades, en part, paradoxalment, per la seva capacitat d'alliberar-les de les cotilles i reimaginarlas des de punts de vista calidoscòpics.

En el seu nou treball, Paradís, Gomila part d'un nou format a duo amb Laia Vallès amb qui fa anys que col·labora.

- 24 de juliol: Menorca canta, homenatge a Traginada. Amb una història breu però fulgurant, el grup Traginada es va convertir en referent de la música popular, a Menorca i fora de l'illa, en una època marcada per una realitat i un horitzó de canvis en la societat i en la cultura, amb el rerefons de la dignificació de la cultura popular i de la mateixa identitat col·lectiva.

Volen recrear aquest sentit d'irrupció, sobretot, una nova manera d'entendre la música popular, que havia estat segrestada durant molts anys pel folklorisme d'una dictadura que la tenia relegada a l'àmbit purament domèstic i pintoresc, i més si era expressada en llengua diferent de l'única oficial del règim.

Més de 40 anys més tard, els millors solistes menorquins presenten la seva particular visió del repertori més conegut de l'històric grup, amb una aposta forta per una instrumentació acurada i alhora contundent, uns arranjaments musicals que toquen diferents estils i la força de la polifonia vocal.

- 25 de juliol: Grollers de Factoria i Yacine Belahcene. Amb l'objectiu que Cançons de la Mediterrània siguin més que un festival, i veient la gran quantitat de projectes musicals que han sorgit en les xarxes en aquests temps de confinaments va proposar a dos grups, un de Mallorca i un de Barcelona, que treballessin en un repertori conjunt per a poder-lo presentar en l'escenari de ses Voltes.