El Consell de Mallorca destina 500.000 euros a ajudes extraordinàries al sector cultural. | Consell de Mallorca

TW
0

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca destinarà mig milió d'euros a ajudes extraordinàries que tenen per objectiu ajudar el sector a pal·liar els efectes negatius que té la crisi de la COVID-19 a la seva activitat i, per tant, a la seva economia.

Segons ha anunciat la vicepresidenta primera, Bel Busquets, es farà una única convocatòria extraordinària d'ajuda immediata per a empreses i autònoms dels sectors en què el departament en té competències i, amb el mateix objectiu d'ajudar al sector, s'allargaran els terminis d'algunes convocatòries i s'incorporen bestretes a totes les convocatòries d'enguany.

A aquesta partida d'ajudes s'han de sumar les destinades a iniciatives extraordinàries dels diferents organismes dependents del Departament. El Teatre Principal, per exemple, ha invertit 15.000 euros a activitats com Teatre de Contenció IB i a la difusió d'obres de l'arxiu de produccions i reserva 14.800 euros per a assumir part de les despeses de les companyies; la Fundació Mallorca Literària ha destinat 24.000 euros a l'adaptació i programació d'activitats i la Biblioteca de Cultura Artesana ha destinat 10.000 euros a la compra de llicències de continguts on-line (llibres i pel·lícules) per a les biblioteques de Mallorca i poder mantenir així el servei de préstec.

Busquets també ha explicat que s'incorporaran bestretes amb la concessió a totes les convocatòries de subvencions del departament amb l'objectiu d'injectar liquiditat a les empreses com més aviat millor, «ja que volem contribuir a pal·liar els efectes negatius de la manca d'ingressos durant aquestes setmanes en què s'han tancat equipaments culturals i s'han suspès les funcions».

Pel que fa al Catàleg d'Activitats Culturals (CACIM), Busquets ha avançat que s'ampliarà el termini per a programar activitats amb la convocatòria de subvencions 2019-2020, en funció de la durada de l'estat d'alarma. Amb aquesta mesura es pretén facilitar als ajuntaments la reprogramació dels espectacles que tenien previstos aquests mesos en lloc de cancel·lar-los i impedir així que les companyies perdin els ingressos previstos per aquestes actuacions.

Notícies relacionades

«Demanarem als ajuntaments que tenguin en compte que amb la reprogramació de les activitats no només s'enriqueix i dinamitza la vida cultural del poble sinó que contribuiran a mantenir viu el sector cultural i les companyies illenques», ha afegit la consellera.

La convocatòria del CACIM 2020-2021 es publicaria segons el calendari previst per a activitats que es programin entre juliol d'enguany i el mateix mes de l'any que ve. Així mateix, el Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, serà flexible davant la possible necessitat de reformular els projectes en cas d'ajornaments, per exemple, de festivals.

A més, des de tots els organismes dependents del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística s'està treballant per prioritzar l'adaptació de les activitats previstes, i fer-les per exemple per streaming, abans que ajornar-les o suspendre-les. Així, ha apuntat Busquets, es podrien mantenir els clubs de lectura o els contacontes.

Paral·lelament a la preparació d'aquesta convocatòria extraordinària d'ajuda immediata i dels canvis a les previstes, l'equip del departament «continua fent feina» per resoldre les justificacions pendents de les convocatòries d'enguany que ja s'han tancat a fi de poder fer els pagaments de «forma àgil».