TW
0

El Servei de Política Lingüística, dependent del Departament de Presidència del Consell Insular de Menorca, ha editat recentment el tríptic Terminologia de les festes de Menorca (1). Els càrrecs i la vestimenta, la presentació del qual es va fer en el marc de les VII Jornades de Cultura Popular i Tradicional que varen tenir lloc a Alaior el mes de maig passat.

Es tracta d'un lèxic visual que serà el primer d'una sèrie de vocabularis amb els quals es desplegarà el diccionari en línia que aquest servei va elaborar el 2013 i que es troba allotjat al web del Termcat sota el títol general de Terminologia de les festes de Menorca, consultable a través d'aquest l'enllaç.

Aquest primer número es dedica a la terminologia pròpia dels càrrecs que integren les juntes de caixers i les colcades, així com de les peces que formen part de la seva vestimenta, i es distribuirà a través de les seus del Consell Insular a Maó i Ciutadella, les oficines d'informació turística i tots els ajuntaments de Menorca durant les setmanes prèvies a les seves festes patronals.

OBJECTIUS DE LA PUBLICACIÓ

- Fixar i codificar la terminologia pròpia de les nostres festes, formen part també de la llengua catalana

- Difondre-la entre la població en general, tant illencs com visitants, que participa en la festa.

- Aconseguir un millor coneixement de tots els elements que formen part de les nostres festes: tant els més coneguts (cavall, caixer, pomada, jaleo...) com els més íntims i que constitueixen una part del nostre patrimoni etnològic: buldrafa, morratxa, carota, ensortilla, aigua-ros, fer sa capadeta, fer entra...

- Ús correcte de la terminologia i respecte per les diferents formes utilitzades per anomenar un mateix element segons els pobles: caixer/cavaller; caixer fadrí/sobreposat; pomada/gin amb llimonada; coca bamba/ensaïmada...

- Donar uniformitat als documents relacionats amb les nostres festes que elaboren els diferents ajuntaments, entitats, institucions, etc.: programes, ordenances, protocols i altres textos divulgatius.