Nou llibre 'El Decret de Nova Planta de Mallorca'
Eduardo Pascual és llicenciat en Geografia i Història i doctor en Història per la UIB. Des de l'any 2008 és professor d'Història Moderna de la UIB i professor-tutor de la UNED des del 2012.
També a Illes Balears
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Bleda Runner, el distòpic muntatge audiovisual de Raphel Pherrer que parla de la situació de massificació turística que viu Mallorca
- Denuncien diverses irregularitats en la gestió de la Policia Local de Calvià
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
En aquests moments (devers les cinc de l'horabaixa, 4-6-2016), a la televisió en obert, fan onze pel·lícules: deu en foraster (les dels canals espanyols i la d'IB3) i una en català; però, quina casualitat!, la que fan en la nostra llengua és a TV3 i aquest canal -com també Esport3- el tenim prohibit.
1h 23', 4-6-2016: per desgràcia, IB3 torna a emetre una sèrie en foraster.
M´el compraré a aquest llibre.
Una cosa és que la majoria dels catalans i catalanes estiguin a favor d'exercir el dret a decidir i l'altra és que si en algun moment s'exerceix, la majoria obti per la independència. Això darrer no ho veig tant clar i que quedi clar que si jo l'hagués de votar, en aquests moments, votaria que sí. Les forces que governen el Principat i que estan immersses en el procés cap a la República Catalana saben de ben cert que no poden fer una DUI tota vegada que això significaria trencar la societat ja que no tenen la majoria social que els recolça. Si mirem els resultats de les darreres eleccions catalanes veurem que només el 48% dels votants els hi van donar suport. Les darreres enquestes es veu que aquest recolçament va de baixa i puja l'opció dels partidaris d'anar cap a un referendum pactat amb l'estat. Si això passa a Catalunya ara imagineu que passa en les nostres Illes estimades. Estem molt lluny d'arribar a aquesta situació i és degut a que el sentiment de pertanença a una nació per part de la nostra ciutadania és clarament nul malgrat que el nostre Estatut d'Autonomia ho remarca. Cal fer-hi molta feina. No podem esperar a veure què passa a Catalunya per dos motius: - en aquest procés, no es compte amb nosaltres - som quatre illes i cada una té la seva pròpia singularitat Nosaltres hem de fer el nostre propi camí illa per illa i pas a pas. Hem d'anar aconseguint fites petites per arribar a la meta que ens proposem. Però s'ha de tenir clara aquesta meta i la ciutadania ha de saber-la i se l'ha de fer seva. No només uns quants, al manco la majoria.
Independència, dret a decidir. Peró cal entendre que la legitimitat no ha de venir, o no únicament, de la passivitat o la mala fe del govern espanyol. La legitimitat ha de venir de Catalunya, fent per exemple una declaració d'independència i un referendum inmediatement desprès. Llavors seran els catalans que legitimaran aquesta vía. Jorge Cagiao (Universitat de Tours) Tribunal de Quebec "el sistema no només viu d'adhesió a les lleis, sinó també de legitimació dels òrgans politics". Hi ho fa cercant un equilibri entre els valors básics com el principi democràtic, l'estat de dret, la tutela de les minories i el federalisme. Aquesta legitimació dels òrgans polítics existeix a Catalunya, Gennaro Ferraiuolo (Universitat dels Estudis de Nápols) Salut i república.
Destapem la colonització espanyola del Regne de Mallorca! Colons arruix!