TW
12

Des de dBalears hem preparat una llista amb 10 dels llibres en català que consideram imprescindibles per a aquest Sant Jordi 2015. Llevat d'un, tots els autors i autores són de les Balears. Enguany, feim un especial esment a les publicacions dedicades al tricentenari i a la lluita dels docents. Sense ànim de ser exhaustius, aquestes són les propostes:


1. 'Bauzá contra l’escola. Un crim imperfecte', de Marcel·lí Guerrero (Lleonard Muntaner)

La segona part d'Els tentacles de les tenebres reconstrueix el setge polític patit els darrers temps pel nostre sistema educatiu. Guerrero explica qui hi ha darrere la trama contra l’Escola, allò que l’autor qualifica de ‘crim’. Un crim que, com diu el llibre, «ha estat imperfecte, perquè l'Escola és viva i el presumpte homicida aviat serà destapat».

2. 'Fer-se franquista. Guerra civil i postguerra del periodista Carles Sentís (1936-1946)', de Francesc Vilanova  (Lleonard Muntaner)

Fer-se franquista… és una dissecció sobre Carles Sentís, que, en una dècada, passa de ser un jove periodista català i en català a convertir-se en un dels capos de “la trama politicoperiodística” del Madrid franquista.

3. 'Cròniques de la guerra', de Jaume Vicens (Documenta Balear)

El mateix Jaume Vicens assegura que la poesia «serà moral si és autèntica». I quan és que la poesia és autèntica? Doncs quan és capaç de dir coses, d’expressar-les de tal manera que el poeta, i el lector, no havien imaginat. La poesia és autèntica quan causa sorpresa. I aquests són els sentiments que desperta aquest llibre.

4. 'Diaris. Segon volum', de Blai Bonet (Gall Editor)

Reedició que conté: 'La motivació i el film' (1990), 'Pere Pau' (1992) i 'La vida i els meus instants' (1987). A la fi l'obra de Bonet, molt valorada però mala de trobar, queda a disposició del públic.

5. 'Sicilia sense morts', de Guillem Frontera (Club Editor)

Té com a rerefons un govern lligat a diverses màfies. Tot comença amb un jove president de la Comunitat Autònoma que rep una rata morta dins un cofret de plom. És una història de corrupió escrita en forma de thriller que no deixa indiferent ningú i que ben bé podria estar basada en fets reals.

6. 'La veu de la sirena', de Carme Riera (Edicions 62)

L’escriptora mallorquina fa parlar en primera persona la protagonista del conte original de Hans Christien Andersen i reflexiona sobre el paper de la dona en la contemporaneïtat

7. 'L’alè de les cendres', de Maite Salord (Editorial Arrela)

Salord, finalista del Premi Sant Jordi, escriu en L'alè de les cendres sobre la memòria dels vençuts de la Guerra Civil a les Balears. L’obra ha estat qualificada com «una història colpidora, una creació narrativa tan exquisida com sorprenent i d'un valor històric inqüestionable».

8. 'Fora botiflers, fora galls! La Guerra de Successió a les illes Balears', de Mateu Morro (Lleonard Muntaner)

L'historiador i polític mallorquí Mateu Morro presenta una nova publicació amb motiu del tricentenari. Fora botiflers, fora galls! La Guerra de Successió a les illes Balears és un llibre breu amb l'objectiu clar d'explicar «un fet importantíssim: la història de 1715 i dels anys anteriors i posteriors». Morro considera que la població balear «sap molt poc de la seva història» i creu que això «no és cap casualitat».

9. 'La darrera canonada: Mallorca, 1715' (Pagès Editors)

Novel·la que segueix fidelment els esdeveniments entre 1701 i la rendició de la ciutat de Mallorca, barrejats amb la peripècia personal del narrador, un jove pagès. És un fris animat i acolorit de la Mallorca d’aquell temps, amb fets quasi increïbles però tots documentats. I unes quantes sorpreses.


La nostra darrera recomanació és un llibre que només podeu aconseguir, de franc, si sou socis d'Ona Mediterrània…

10. 'Qualcú ho havia de dir’, de Tomeu Martí

Tercer recull d’articles del director d’Ona Mediterrània, publicats entre 2011 i 2014 principalment al dBalears. Martí se centra en l'evolució del mallorquinisme polític durant aquests darrers anys, les polítiques exterminadores de la llengua i la cultura per part de Bauzá i l'esclat de l'independentisme al Principat.