Mallorca és un dels indrets on aquest tradició s'ha mantengut. A la imatge, interpretació del Cant de la Sibil·la a la Seu de Mallorca la Nit de Nadal. | Teresa Ayuga.

TW
6

El Cant de la Sibil·la tornarà a sentir-se el divendres a la Catedral de València amb el propòsit de recuperar una joia del patrimoni musical valencià que va estar 500 anys sense representar-se a la ciutat. En aquesta ocasió, la representació serà a càrrec de Capella de Ministrers i la Coral Catedralícia.

El conjunt dirigit per Carles Magraner interpretarà la versió valenciana de la peça per tercer any consecutiu. Aquest cant profètic, un drama paralitúrgic que fins al segle XVI s'escenificava la nit de Nadal a les esglésies de distintes bandes de la Península, sobretot als territoris que formaven la Corona Catalanoaragonesa, i que fins als nostres dies ha perviscut a Mallorca, fou recuperat el 2012, i des de llavors cada any es repeteix.

En l'actuació hi participaran els instruments rèpliques dels àngels músics dels frescs de l'altar major de la Catedral, datats de 1472. Alejandro Espina Blasco serà el nin encarregat de pujar al faristol i interpretar el personatge que anuncia l'arribada de la fi del món.

Després del Concili de Trento (1545-1563) va desaparèixer la interpretació del Cant de la Sibil·la de la litúrgia i avui només es manté a les misses de Matines de Mallorca i l'Alguer (Sardenya).

De les nombroses versions que es conserven, es restaura aquí la versió valenciana, influenciada per la tradició mallorquina i toledana, declarada el 2010 Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.