Brotons: "Em van expulsar de la Simfònica i ara volen quedar bé amb mi"

Salvador Brotons torna com a director convidat de l'Orquestra al novembre

Brotons al Palau de la Música a Barcelona. | C. DOMENEC

TW
3

Salvador Brotons (Barcelona, 1959) tornarà amb dos concerts a la direcció de l'Orquestra Simfònica de Balears, de la qual va sortir el 2013 després d'un acomiadament fulminant abans que finalitzés el seu contracte. Llavors, la Conselleria de Cultura va anunciar al seu successor, Josep Vicent, abans que ell deixés el càrrec. També compositor, està d'actualitat perquè acaba de dirigir el seu poema simfònic Catalunya 1714, al Palau de la Música Catalana amb l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC), fundada a Mallorca. A més, anuncia que la seva ultima obra, Fang i setge, un musical sobre el setge borbònic de Barcelona, s'estrenarà al desembre a Olesa de Montserrat amb direcció de Joan Font.

Torna a Mallorca a dirigir.
El mes de novembre, amb un concert de temporada de la Simfònica. Al gener tornaré dues setmanes més, una per a gravar un compacte amb David León i després amb un concert que constarà íntegrament de les meves obres.

Per què torna a la Simfònica després de tot el que va succeir?
Sí, em van expulsar, va ser horrorós. Volien posar a aquest senyor (Josep Vicent) perquè tenia influència política, però ha durat menys d'un any. Van prometre que el seu pare donaria molts doblers a l'Orquestra amb la condició que posessin al seu fill com a director titular. No el conec, ni ganes. El pare és un empresari valencià. Jo els molestava. Al febrer (de 2013) vaig fer un concert que va ser un èxit rotund. Quedaven tres més per acabar la temporada. Vaig estar d'acord en acabar, però cobrant l'establert. Vam anar d'advocats i vaig guanyar. Vam acabar malament.

I per què creu que demanen de nou els seus serveis?
Perquè aquest home (Vicent) no s'ha entès amb el gerent. Ara (el gerent) vol quedar bé amb mi. Jo sé que l'Orquestra respon bé amb mi, em coneix el gest, la meva forma de treball és molt directa.

Què futur li augura a la Simfònica de Balears?
(Bufa i pensa la resposta abans de respondre). Fa un any i mig que no tinc contacte amb ells. Estic content perquè han mantingut l'Orquestra. Semblava que la volguessin reduir. Els músics cobraven tard i és molt difícil assajar en aquestes condicions. No sé com estan anímicament. Sé que aquest any els ha anat malament artísticament. Tot el que sigui un canvi pot ser nova energia. Hi ha bons músics a l'Orquestra de Balears.

Com va ser la concepció de Catalunya 1714?
És una obra escrita amb el cor. La inspiració va arribar després d'assistir a la manifestació de l'11 de setembre de l'any 2012 a Barcelona. El poble estava encès i va dir prou, fart que es prometin coses que no es fan. Vaig arribar a casa i vaig planificar l'obra, amb vista que dos anys més tard seria el Tricentenari. Vaig pensar en un poema simfònic rememorant els fets de 1714 a partir del setge. Pot ser Barcelona però també Mallorca, Lleida o Almansa, llocs que van viure el setge de l'exèrcit borbònic.

El poema simfònic té vuit parts seguides, sense interrupció.
L'obra comença amb el setge, l'estiu de 1714, amb la gent nerviosa. L'ambient és misteriós. La gent es refugia en la religió. La tercera part són els tristos presagis. Arriba la guerra, l'atac borbònic i una confrontació desigual entre l'exèrcit borbònic i el català. Els destrossen, hi ha bombes, trets. Es creuen les melodies borbòniques amb les catalanes. Hi ha dolor i sentiment de pèrdua en víctimes i llibertat, sorgeix un lament que procedeix d'una tenora. L'obra hauria d'acabar aquí però el moment que vivim m'obligava a seguir. El sentiment reneix i sobreviu als seus il·lusos enterradors. El poble es va fent gran i s'arriba a Els segadors. L'última part és el crit a favor de la independència.

Vostè constata una necessitat per crear una simbologia. Per això va crear l'obra?
Ho he fet per animar-nos. Ens han donat moltes clatellades. Haurien volgut que fóssim com França i no ho han aconseguit. He volgut donar-nos energia i coratge per seguir.

Què han significat els deu anys de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans, sorgida a Mallorca?
Hem patit molt. Hem fet un programa a l'any per amor a l'art perquè ens agrada fer cultura amb la música i amb els joves. Hem recuperat part del nostre patrimoni. Els països normals coneixen el seu passat.