Centenari 'descafeïnat' de Bartomeu Rosselló-Pòrcel

L'escriptor mallorquí dugué endavant una curta però intensa trajectòria literària. | R.C.

TW
0

Avui, 3 d'agost de 2013, el poeta i escriptor mallorquí Bartomeu Rosselló-Pòrcel hauria fet cent anys. Considerat com un dels grans de la literatura contemporània en llengua catalana, resulta sobtant que les institucions balears passin quasi de puntetes pel centenari del naixement de l'autor d'Imitació del foc.

Res té a veure el ressò mediàtic que s'ha atorgat a aquesta celebració, per exemple, comparant-la amb l'Any Juníper, -l'efemèride del tercer centenari del missioner de Petra que se celebra també enguany-.

Aquesta ha estat engalanada durant mesos amb viatges de delegacions, exposicions, conferències, ... En canvi, pocs actes amb suport institucional es preveuen per a recordar el poeta de Ciutat.

En el dia del seu naixement es realitza una lectura poètica per part d'un grup de poetes, els quals repassen els seus versos amb la voluntat de mostrar l'energia i la vitalitat de la seva obra. La lectura s'ha previst al Puig de Sant Pere, just devora la plaça de la Drassana de Palma, on hi ha la casa on va néixer a les 11 del dematí.

Poc suport institucional
Els que de veres encengueren la flama del record a Rosselló-Pòrcel foren la plataforma cívica formada per l'Obra Cultural Balear, la Universitat de les Illes Balears, i l'Institut d'Estudis Catalans. També cal fer menció de les activitats previstes de la mà de l'Institut d'Estudis Baleàrics, que preveien una edició crítica de les obres de l'escriptor, que malgrat tot no acaba de concretar-se.

Cal recordar que el Festival de Poesia de la Mediterrània sí dedicà el passat juny un espai a l'escriptor i poeta palmesà, però cap altra acció ha sortit de moment de la part del Consell Insular per a homenejar Rosselló Pòrcel, a banda de l'exposició que està prevista instal·lar als Jardins de la Misericòrdia el 5 de setembre.

Així, és lamentable que ni la societat civil ni els polítics s'hagin atrevit amb major decisió a organitzar un programa a l'alçada de la trajectòria, curta però fructífera, d'un dels escriptors illencs amb més nom de la primera meitat del segle XX.