La seu de la Institució Pública Mossèn Alcover de Manacor fou ahir l’escenari del sus a la Xarxa de municipis i entitats de les Illes Balears pel Ramon Llull. Aquest organisme s’integrarà dins la Fundació Ramon llull, ens supraestatal, amb el Govern d’Andorra, el Consell General dels Pirineus Orientals (Catalunya Nord) i l’Ajuntament de l’Alguer (Sardenya). Dins la fundació també s’hi troba representada la Xarxa de ciutats valencianes.
Els assitents a la reunió d’ahir foren els batles (o els seus representants) de Manacor, Artà, Santa Margalida, Petra, Algaida, Santa Maria, Alcúdia, Sencelles, Capdepera, Son Servera, Sant Llorenç, Valldemossa, Puigpunyent, Porreres, Esporles, Formentera i el Consell de Formentera. A l’acte hi va assistir, a més, el director de l’IRL, Vicenç Villatoro.
Durant l’encontre s’ha decidit treballar en una proposta d’acta fundacional i d’estatuts que serveixin de marc legal per a la nova entitat. Dia 26 de març es mantindrà una nova reunió per tal de redactar l’acta fundacional definitiva de la Xarxa. La presentació de la proposta d’estatuts anirà ara seguida d’un període d’al·legacions. També serà en el proper encontre quan es fixi una data per a la presentació oficial de la branca balear de la fundació.
La voluntat de la Xarxa de municipis i entitats de les Illes Balears pel Ramon Llull és “facilitar l’organització d’activitats culturals conjuntes, a més de promocionar la llengua i la cultura pròpia del territori de les Illes Balears i de la resta del domini lingüístic català”, segons es va fer saber ahir mitjançant un comunicat.
“He vingut de convidat per explicar què és la Fundació Ramon Llull i les possibilitats i avantatges que suposa per als municipis”, explicà després de la trobada Vicenç Villatoro. “Ells continuen endavant amb la seva decisió, i això és molt positiu perquè la voluntat de la fundació és que tots els territoris de llengua catalana hi estiguin representats”, continuà. El director de l’IRL assegurà amb ironia que “és difícil estar en contra de la promoció cultural per motius ideològics”. Segons Villatoro, “l’Institut Ramon Llull és assumible per part de gent diversa, encara que tingui visions polítiques diferents”. El director de l’IRL es mostrà satisfet pel decurs dels esdeveniments i manifestà que estarà en tot moment “a disposició de la Xarxa”. “Esper que tot vagi bé”, desitjà.•
Sus a la Xarxa de municipis pel Ramon Llull
Manacor21/02/13 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
16 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Molt bé i enhorabona als municipis que han decidit, novament anar a contracorrent d'aquests hereus de Franco i del borbó que ens imposa el Decret de Nova Planta. No ens aturareu, no ens fareu callar!
@Gol del Milan. Aquests éssers que dius que són diferents, són els qui precisament volen que tots siguem igual. Què curiós, no?
estorat te noto un tanto oprimido. Vivir con seres diferentes, parece oprimirte un poco. Tendrás que convivir con ello.
Els catalans dominem EGIPTE, però necessitem de la teva ajuda per vèncer i ser una gran NACIÓ! amb 5 minuts que li dediquis cada dia al millor joc en línia és més que suficient, sense descàrregues, sense publicitat, sense virus, totalment GRATUÏT, on lluitaràs contra persones reals. Pots ser periodista, congressista, empresari, president de país o heroi de la guerra. A QUÈ ESPERES, entra per Egipte. bit.ly/UZDbNU
Al 2013 i al 2014 serà poc pragmàtic estar inscrit a l'institut Ramon Llull, per una senzilla raó: "No tenen pasta per a fer cap activitat". De fet, no hi ha pasta ni per als residents catalans. No sé, seria com comprar-se un cotxe que no podràs emprar fins d'aquí 2 anys. Ho coment amb tot el carinyo, però s'hauria d'esperar 2 anys a tornar a entrar a l'Institut Ramon Llull. Entrar-hi ara per a un petit municipi seria perdre temps i doblers. Coses avui en dia molt apreciades. Encara que la intenció em sembla molt bona.
Missatge per a n'AU, Tens tota la raó, hermós. Vosaltres no teniu aquest problema... i nosaltres tampoc,!!! Però ens fan creure que el tenim. Tothom té modalitats i el gran exemple de la llengua espanyola, que té mil i una modalitats però només s'ensenya l'estàndar, l'hauries de fer entendre als polítics que ara ens comanden: a què no hi ha cap editorial que faci llibres en andalús per a les escoles, ni cap diari que escrigui notícies en leonés, encara que tenguin paraules que els de Madrid no diuen? El castellà es publica i s'ensenya en la llengua estàndard que tothom coneix, encara que els castellanoparlants en parlar sempre emprin diferents modalitats. Idò si vosaltres teniu una llengua que vos uneix i mil modalitats que vos enriqueixen sense que vos distanciïn, a nosaltres ens passa exactament el mateix i ningú aconseguirà fer-nos creure el contrari.
Que no ens imposin el bilingüisme també en aquest fòrum: deixem sense respondre ni valorar els comentaris en la llengua cooficial distinta del català. I si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí l'idioma foraster no és útil ni necessari.
estorat , los castellanos no tenemos ese problema, guapo
que cullons parlen aquests per aqui ? aviam, això no era Catalunya també? cullons de illencs.......
Hay que ver cómo le molesta el mallorquín al facherío pancatalanista...