En els darrers mesos, els problemes de salut de l'arquitecte brasiler han estat continus. Al maig, va estar ingressat tres setmanes a causa d'una pneumònia. A l'octubre, va tornar a l'hospital durant dues setmanes per una deshidratació. A principis de novembre, va haver de ser ingressat altra vegada per un problema renal i per una infecció respiratòria. Ahir, l'Hospital Samaritano de Rio de Janeiro va emetre un comunicat advertint que el seu estat era «greu». Niemeyer, que anava a complir 105 anys el pròxim 15 de desembre, està considerat el pare de l'arquitectura brasilera i un dels grans de l'arquitectura moderna gràcies als seus dissenys futuristas de línies ondulantes, inspirats, segons va revelar, en les corbes femenines i en les muntanyes i els rius del país sud-americà.
Sens dubte, la seva obra mestra és Brasília. Niemeyer i l'urbanista Lucio Costa van ser els encarregats de dirigir aquest gran projecte, que va culminar en 1960, quan es va convertir en la capital brasilera. L'arquitecte va crear amb els seus traços els principals edificis públics sobre el «pla pilot» ideat per l'urbanista per a enllumenar una ciutat en forma d'avió.
El gran valor arquitectònic i la impecable ordenació urbanística de Brasília van dur que l'Organització de Nacions Unides per a l'Educació la Ciència i la Cultura (UNESCO) la declarés en 1987 Patrimoni de la Humanitat. No obstant això, en la seva llarga trajectòria professional destaquen altres obres com la seu de la Secretaria General de Nacions Unides, a Nova York; la seu del Partit Comunista Francès, a París; la Mesquita d'Alger i la Catedral Catòlica de Brasília. En Espanya, ha signat el Centro Niemeyer, en Avilés (Astúries). Per tot això, en 1988 va guanyar el premio Pritzker, considerat el Nobel de l'arquitectura. Niemeyer posseïx 600 obres en tot el món, moltes de les quals ha cedit gratuïtament, i té al voltant d'una vintena en curs en diversos països.
Activista polític
A més de per els seus dissenys monumentals, d'àmplies corbes i generosos espais, l'arquitecte brasiler ha destacat, encara que de forma tardana, per la seva fermesa política, defensant fins a l'últim dels seus dies la ideologia comunista. En 1945, quan ja contava amb cert prestigi professional, es va unir al Partit Comunista de Brasil. Amb l'adveniment de la dictadura militar (1964-1985), es va veure obligat a viure a Europa, després que les noves autoritats destruïssin el seu estudi i, conseqüentment, comencés a perdre clientela.
En 1966, va decidir exiliar-se a París. En la dècada de 1980, al seu retorn a Brasil, Niemeyer va seguir amb el seu activisme polític i va donar enèrgicament la causa dels 'sense terra'. Fins i tot, va arribar a construir una casa en una favela de Rio de Janeiro per a un chofer i va regalar diversos habitatges a altres treballadors brasilers. La seva ideologia política li va dur a protegir públicament a l'expresident brasiler Luiz Inacio Lula dóna Silva; al president veneçolà, Hugo Chávez; i a l'expresident i capdavanter de la Revolució Cubana, Fidel Castro, a qui va homenatjar amb la Plaza Niemeyer de La Habana. «En el món queden solament dos comunistes, Niemeyer i jo», va arribar a dir una vegada el ex mandatari cubà.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
On ´"anava" a complir els 105 anys? El verb anar en català indica moviment, no futur. ondulantes, futuristas, per els seus dissenys, chofer...