Bonnín, dirigint l'orquestra i el cor en una de les òperes del 2011. | t. ayuga

TW
2

El patronat del Fundació Teatre Principal ha certificat avui el cessament de Francesc Bonnin com a director de l'àrea musical del Teatre, però abans ha revocat les condicions del seu darrer contracte modificades per l'anterior gerent perquè cobri 7 dies per any treballat en lloc de 45.

El Consell de Mallorca ha explicat en un comunicat que el patronat de la Fundació ha aprovat la nul·litat de la resolució que va firmar l'anterior gerent del Teatre Principal, Joan Arrom, que el 2010 va convertir el contracte de Bonnin en una relació subjecta al règim general i va cancel·lar la seva condició de càrrec d'alta direcció.

Després d'aquest canvi de contracte del director de l'àrea musical del Teatre Principal, la junta del patronat ha donat el vistiplau al cessament de Bonnín.

Aquesta modificació de contracte era necessària per regularitzar l'últim canvi realitzat sense l'autorització del patronat, afegeix la nota, que explica també que sota el règim general, Bonnín hauria tingut una compensació econòmica per acomiadament de 45 dies per any treballat, mentre que ara serà de 7.

Maria Salom

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Salom, ha assegurat aquest dimecres que l'acomiadament de l'actual director de l'àrea Musical del Teatre Principal de Palma, Francesc Bonnín, "entra en la més absoluta de les normalitats" quan arriba un nou equip directiu.
En declaracions als periodistes després de reunir-se amb representants dels serveis socials de Mallorca, Salom ha considerat que al Teatre Principal "les coses s'estan fent bastant bé". En aquest sentit, ha destacat que durant els últims cinc mesos han anat més espectadors que durant els últims cinc mesos de gestió del Pacte, pel que "alguna cosa haurem fet bé".
Així, ha indicat que serà dins de quatre anys quan els ciutadans podran valorar "com està el teatre" i, en aquest sentit, ha augurat que els mallorquins estaran "més satisfets amb la gestió del PP".
En relació amb les declaracions del PSIB, que aquest dimecres ha indicat que la directora gerent del Teatre, Margalida Moner, està convertint aquest espai en "un vaixell a la deriva que s'està enfonsant", la presidenta de la institució insular ha posat èmfasi en què "a la deriva" el va portar l'anterior equip de govern quan "es més que va duplicar la plantilla i van col·locar gent per compromisos polítics".
D'aquesta manera, ha assenyalat que ara ho intentaran "reestructurar i redimensionar" ja que l'administració ha de ser "molt més eficient". En aquest sentit, ha considerat que "el normal" és que s'aporti un màxim del 60 per cent del cost del Teatre "i n'aportàvem més del 80 per cent". "Els teatres han de ser eficients perquè al final els diners que posam són dels mallorquins", ha conclòs Salom.

El Grup Socialista

En un comunicat, Jaume Garau i Francesc Dalmau, consellers del Grup Socialista del Consell de Mallorca, han criticat avui la gestió de la directora gerent Margalida Moner al capdavant del Teatre Principal per convertir-lo en un "vaixell a la deriva que s'està enfonsant".

Els socialistes critiquen "l'estil, les formes i la manera de gestionar la institució referent de la cultura mallorquina" que avui ha viscut un nou capítol amb la destitució, aprovada pel Patronat del Teatre Principal, del director artístic per substituir-lo per dos càrrecs de lliure designació. Garau ha denunciat que "el motiu de fons de l'acomiadament del senyor Bonnín és poder contractar a dit a persones afins al PP".

Jaume Garau ha afirmat que Moner creu que el Teatre Principal és un "vedat privat del PP" i ha qüestionat la gestió de la directora per "presentar una proposta de reestructuració parcial, no consensuada i elaborada per una empresa externa, a pesar de totes les crítiques que sempre ha fet el PP a encomanar tasques a empreses que poden fer els funcionaris".

Segons ha explicat Garau, "aquesta proposta contempla l'acomiadament d'uns 10 treballadors que si, com pareix, ho recorren als tribunals i guanyen, pot arribar a costar uns 200.000 euros en indemnitzacions", pel que "probablement el que s'estalviï amb la proposta serà una quantitat similar a la que costaran els acomiadaments".

A més, Jaume Garau ha denunciat "l'ús partidista" del Teatre Principal per part del PP ja des de "l'elecció de Margalida Moner com a directora gerent, ja que a l'article 20 dels estatuts de la Fundació Teatre Principal diu que , un requisit que no compleix Moner".

Així, en poc temps, "tendríem una directora gerent del PP sense cap tipus de titulació adient per gestionar el Principal i dos càrrecs de lliure designació per gestionar la direcció artística i altres funcions". Per aquests motius, el Grup Socialista demana que "s'acabi amb aquest sistema de gestió, que es seleccioni un gerent professional del món del teatre o de la cultura musical mallorquina i que es presenti amb detall el projecte de reforma del Teatre Principal".

Jaume Garau ha manifestat que el projecte presentat per Moner i elaborat per una empresa externa és "inviable perquè no té pressupost, no sabem quina de fulla de ruta s'ha planificat i no sabem qui el gestionarà", pel que ha apostat per "debatre primer el projecte de futur pel Teatre Principal i després veure les necessitats de personal".

Respecte la situació laboral del director cessat avui, el Grup Socialista va sol·licitar un informe al secretari del Consell de Mallorca en el que determinés quina modalitat de contracte tenia degut a l'existència de dos informes contradictoris al respecte elaborats pels caps de recursos humans del Consell de Mallorca i de la Fundació Teatre Principal. La qüestió de fons és que, depenent de si era un contracte d'alta direcció o un contracte laboral indefinit, variarà el cost de l'acomiadament. Finalment, a la reunió del Patronat del Teatre Principal celebrada avui no s'ha presentat l'informe del secretari sol·licitat pel Grup Socialista.