Bartomeu Fiol tindrà un merescut reconeixement pòstum amb la Medalla d'Or de la UIB. | S. CASES

TW
6

El consell de govern de la Universitat de les Illes Balears aprovà ahir la concessió a títol pòstum de la Medalla d'Or al poeta i col·laborador de dBalears Bartomeu Fiol, gràcies a una proposta del Departament de Filosofia. L'atorgament d'aquesta distinció constitueix, juntament amb el títol de Doctor Honoris Causa, el màxim reconeixement acadèmic de la UIB.

De fet, només mancava una votació perquè Bartomeu Fiol fos nomenat Doctor Honoris Causa, també gràcies a una iniciativa del Departament de Filosofia. S'havia de votar al setembre, però la mort del poeta l'agost passat en va interrompre el procés. "Estam molt contents, perquè s'ha fet tot el possible per honorar-lo", explica el cap de departament, Francesc Torres Marí.

Allò que es votà al setembre al Departament de Filosofia fou si se li concedia la Medalla d'Or a títol pòstum. A posteriori, s'hagué de passar pel filtre del Consell de Direcció, que també hi donà el vistiplau. La darrera passa es féu ahir amb l'aprovació per part del consell de govern de la Universitat.

"És el poeta més gran de les darreres dècades. Estava molt content pel reconeixement que li volien fer, sobretot perquè era un personatge perifèric a la Universitat", recorda Torres Marí, qui també destaca el mecenatge de Bartomeu Fiol en "l'obra dels poetes Pere Perelló, Lluís Servera i Jaume Munar", tots ells sorgits de la Facultat de Filosofia de la UIB. I és que, encara que Fiol estava llicenciat en Ciències Polítiques, les seves passes professionals s'encaminaren cap al món de l'hoteleria. Això sí, la seva vertadera passió foren les lletres.

A més, Fiol participà en el curs Diàlegs entre filosofia i poesia, que s'organitzà a la UIB l'any 2004. "Ell encaixava perfectament en la temàtica. Ja als anys 50 llegia els moralistes francesos com Camus i Sartre. Les seves lectures també abastaren figures com Adorno. Bartomeu Fiol pensava que la poesia havia d'aportar coneixement, sempre es plantejà coses allunyades de la pseudolírica", comenta Torres Marí. "Fou el 9 de juny passat quan Toni Nadal i jo presentàrem a Àgora la seva darrera obra, la novel·la Carants. Ningú no s'esperava la seva mort", afegeix.

La següent passa del procés serà la d'informar-ne la família. A partir d'aquí, s'establirà una data per fer l'entrega de la Medalla d'Or, malgrat que encara no se sap quan es podrà fer. "Va estar molt content que el Departament de Filosofia fos l'encarregat d'enllestir el procés de Doctor Honoris Causa. "No era professor ni crític. Era una persona especial i generosa", sentencia Francesc Torres. El cor de Bartomeu Fiol s'aturà de manera sobtada el passat 8 d'agost a Palma. El reconeixement literari ja li havia arribat, encara que tard. El poeta mallorquí rebé guardons en vida, com el premi Ciutat de Palma de poesia i crítica, el Serra d'Or i el guardó Atlàntida. Ara, serà la Universitat de les Illes Balears l'encarregada del darrer honor.

Bartomeu Fiol, nascut pel 12 de novembre de 1933, era llicenciat en Ciències Polítiques per la Universitat de Madrid, va ser llibreter, hoteler, president de l'Obra Cultural Balear (1990-1992) i, sobretot, poeta.

Com a autor, va publicar "Calaloscans" (1966), "Camp Rodó" (1973), "Contribució de bàrbars" (1980), "Barrets de ferro en Son Cabaspre" (1983), "Calaportal de Cavorques" (1985), "Contribució de verges" (1990), "Canalla contra establishment" (1995), "La comunió dels sants o els morts ho callen tot" (1997), "Cavi carmina, capelles cabells blancs" (1998) i "Catàleg de matèries" (1998).

També va escriure "tot jo som una exageració: quaranta-nou texts orals perifèrics" (1999), "Cròniques bàrbares: obra poètica 2" (1999), "Camps de marina i suburbials: obra poètica 1" (2000), "Canalla lluny de Grècia: obra poètica 3" (2001), "Càbales del call" (2005), "Continuació o represa dels poemes de Montsouris" (2007), "Entre Cavorques i Albión. Un dietari" (2008), i "Caranta: obra poètica 4" (2011).

Bartomeu Fiol va ser guardonat amb el premi Ciutat de Palma de poesia 1969; el Premi Crítica Serra d'Or 2000; el Premi Carles Riba 2004; el Premi Atlántida 2007; el Premi Camilo José Cela de crítica literària 2008 i el Premi Ciutat de Palma de crítica literària 2009.