Inauguració multitudinària

Els prínceps donen el sus a L'escala de l'evasió, una ambiciosa retrospectiva de Joan Miró

Els prínceps d'Astúries, a la sala de la Fundació Miró, que alberga les Teles cremades.

TW
2

Una inauguració d'allò més multitudinària, presidida pels prínceps d'Astúries, donà el tret de sortida a una de les exposicions més importants de la temporada. La Fundació Miró de Barcelona albergarà fins al 18 de març de 2012 L'escala de l'evasió, una visió panoràmica de tota la vida artística de Joan Miró (Barcelona, 1893- Palma 1983) a través de 170 obres i seixanta anys d'incansable treball.

Acompanyats en tot moment per la ministra de Cultura, Àngeles González-Sinde; el president de la Fundació BBVA, Francisco González, i el president de la Fundació Miró, Jaume Freixa, Felip i Letícia varen recórrer una per una totes les sales de l'exhaustiva retrospectiva. La primera aturada va tenir lloc al quadre La Masia (1921- 1922), exponent de l'època en què Miró va establir un fort vincle amb el món rural a partir de la finca que els seus pares havien comprat a Mont-roig (Tarragona).

A mitjan trajecte, els prínceps conversaren amb Joan Punyet Miró, nét de l'artista, la seva dona i la seva filla Llucia, que els va regalar un llibre del besavi. "En aquests temps tan dolents que ens han tocat viure, Miró curiosament va cada vegada més cap amunt", digué Punyet Miró. L'escala de l'evasió, mostra a la qual les obres s'han ordenat cronològicament, al·ludeix a l'aspecte més reivindacatiu i polític de Joan Miró i al context en el qual va anar creant tota la seva obra, subratllant els aspectes més convulsos del segle XX.

En l'immens tríptic blau, creat l'any 1961, els prínceps varen escoltar les explicacions de Rosa Maria Malet, directora de la Fundació Miró, sobre l'atracció que sentí l'artista català per la filosofia zen i l'art de l'Extrem Orient, just després de la Segona Guerra Mundial.

Felip i Letícia finalitzaren la visita a la sala on s'ubiquen les Teles cremades, realitzades l'any 1973. L'experimentació de l'artista i l'àpoca de les revoltes estudiantils de l'any 1968 despertaren l'atenció de les autoritats i la resta de convidats a la inauguració, que col·lapsaren les instal·lacions del museu de la muntanya de Montjuïc.

La mostra, concebuda pels comissaris de la Tate Modern de Londres Mathew Gale i Marko Daniel amb la col·laboració de Teresa Montaner, conservadora de la Fundació Miró, viatjarà el maig de 2012 a la National Gallery of Art de Washington. La capital nord-americana serà la tercera i definitiva etapa d'aquesta revisió de l'art de Miró, que començà a Londres i que viurà els propers mesos la seva aturada a Barcelona.