Fa més de trenta anys (maig de 1980) que Guillem d'Efak (1930- 1995) estrenà Siau qui sou, una rapsòdia històrica musicada per Antoni Parera i un referent identitari, a la sala Imperial de Manacor. D'Efak no tornà a repetir aquell recital (sí que ho feren Delfí Mulet, Gabriel Oliver i Bartomeu Mestre Balutxo, però no per això ha desaparegut de la memòria col·lectiva. Les paraules del poeta manacorí tornaren a sonar amb força enguany (el febrer a la capital del Llevant i el març a Palma) gràcies a la iniciativa de la Banda de Música de Manacor, amb el seu director, Pere Siquier, al capdavant i el músic Biel Torres, que enllestiren part de l'espectacle original arran d'una proposta de Bartomeu Mestre Balutxo.
L'èxit d'aquesta iniciativa ara agafa forma de CD. Fou l'anterior Govern qui n'encarregà l'enregistrament, el qual, juntament amb l'edició, està subvencionat per Presidència. Altres noms que s'han embarcat en aquest projecte són Bartomeu Mestre Balutxo, Biel Majoral, el guitarrista Delfí Mulet i la soprano Maria Rosselló. La portada del disc (a la imatge) ha estat obra del felanitxer Miquel Barceló. "Guillem era un home que feia reflexionar i Miquel ha entès això perfectament amb la imatge d'un destapador", explica Biel Torres. "La portada és una meravella, perquè Guillem d'Efak era un destapador de sentiments. La genialitat de Miquel ha sabut comunicar aquesta idea", afegeix, per part seva, Pere Siquier.
L'enregistrament de Siau qui sou es va dur a terme als estudis Ona Digital de Miquel Brunet. Se'n faran 1.000 còpies, 400 de les quals seran per al Govern. Les 600 restants seran gestionades per la Banda de Música de Manacor, que intentarà sufragar amb els beneficis de la seva venda les despeses que provocà el desplaçament dels seus membres als estudis de Bunyola i la contractació de dos músics addicionals (la subvenció només fou per a la gravació i l'edició). És previst que el CD es presenti el 26 de novembre al teatre Municipal de Manacor.
Cap dels promotors d'aquesta iniciativa no dubta de la vigència dels versos de Guillem d'Efak, sobretot en temps tan complicats per la cultura. El poeta i cantant, nascut a Guinea i fill d'un carrabiner de Manacor, "es va saber adaptar i va aprendre la llengua", assenyala Biel Torres, responsable dels arranjaments musicals del disc. "Va fer una defensa de la cultura que no s'ha de perdre. Amb paraules senzilles va demostrar que és igual d'on vinguis: s'ha de respectar la llengua i la cultura d'un lloc", afegeix.
"Els poemes de D'Efak haurien de ser assignatura obligatòria a les escoles, perquè reflecteixen tot allò que som", apunta per la seva part Pere Siquier. "És un dels grans poetes de Mallorca, i posar la música als poemes ha estat molt gran per a nosaltres. És un fet poc freqüent per a una banda de música fer una cosa així", comenta Siquier. El director de la Banda de Música de Manacor no dubta a destacar l'element primordial d'aquest treball discogràfic: "Allò més important són els grans poemes que va escriure Guillen d'Efak", sentencia.
6 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
A quina hora? Queden entrades? On es poden reservar? No m'ho voldria perdre per res del món.
M'encanta la portada, m'encanta esser un privilegiat i haver pogut escoltar l'enregistrament i m'encanta la lluita per la nostra cultura i IDENTITAT que va fer en Guillem d'Efak i perpetuen molt correctament en Balutxo, en Biel Torres i en Majoral. Enveja d'haver-lo conegut tenc, i molta.
Vaja setciències que ets Maria. Com t'hauria agradat fer un conyac amb tots dos com feien per sa bodegueta!
és evident que l'autor de la portada no va conèixer Guillem d'Efak.
Està bé aclarir que aquest enregistrament l'encarregà l'anterior govern. No crec que Guillem d'Efak sigui sant del gust dels actuals ocupants del Consolat de Mar.
És un bon retrat d'en Guillem. M'agrada molt.