Bernat Oliver, Catalina Garau, Òscar Mayol, Rogelio Araújo, Carlos Simarro i Mar Castanya. | Teresa Ayuga
L'art contemporani no existiria sense el passat i Can Prunera ofereix un bon exemple d'aquest fet amb l'exposició Diàlegs a Sóller, que es pot veure fins al proper març de 2012. La mostra és comissariada pels historiadors i arqueòlegs Catalina Garau i Bernat Oliver, que proposen al públic "un joc suggerent" als visitants. "Es donen algunes pistes per relacionar les obres, però cada persona farà les seves associacions", explicà ahir Garau durant la inauguració. La comissària destacà que no hi ha hagut "cap intenció didàctica, sinó que s'ha tractat de cercar l'element estimulant".
"Ens ha cridat l'atenció que les peces històriques es vegin tan contemporànies". Oliver remarcà que les peces arqueològiques tornen a Sóller, el seu lloc de procedència, la Vall. "Allò interessant és que ho fan d'una manera diferent al seu ús original, amb una interpretació que els dóna una vida més enllà".
Figures de bronze, ceràmiques, botons, penjolls d'os, punxons i polidors del calcolític i de l'edat de Bronze, percussors de pedra i, fins i tot, un crani de Myotragus. La vida quotidiana del passat mira les obres de Jean Arp, Max Ernst, Picasso, Josep Llorens Artigas, Marino Marini, Lucio Fontana, Kandinsky i Henry Moore. El diàleg resulta enriquidor i susceptible de múltiples interpretacions. Però no hauria estat possible sense la col·laboració establerta entre el Museu de Mallorca (el tancament temporal del qual ha facilitat la cessió de les peces arqueològiques), Can Prunera i la Col·lecció Serra.
Rogelio Araújo, director de Can Prunera, agraí durant la inauguració aquest treball a tres bandes. Per part seva, el batle de Sóller, Carlos Simarro, assenyalà la seva ciutat com "un exemple perfecte de convivència" entre els elements del passat i els moderns. Tampoc no faltaren a la inauguració la regidora de Cultura de Sóller, Mar Castanya; el president del Ferrocarril de Sóller, Óscar Mayol, acompanyat pels consellers Vicenç Sastre, Amador Pastor i Carlos Rullan; el fotògraf Juan Ramon Bonet; la conservadora de la Col·lecció d'Art Serra, Carmen Mateu; el galerista Joan Guaita; i els artistes Francisca Martí i Joan Cunill. Una novetat destacable de l'exposició és que Can Prunera estrenarà un projecte didàctic per a escolars, que consisteix en una visita guiada i material didàctic que s'oferirà als col·legis a un preu especial. En aquest programa també hi participa Manel Calvo, prehistoriador de la Universitat de les Illes Balears, qui escriu un text del catàleg.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.