Dorothy s'expressa amb teatre i dansa en l'adaptació d'Ananda Dansa d'El mag d'Oz.

TW
0

La petita Dorothy tornarà a intentar trobar el camí cap a casa seva partint demà diumenge a les 19 hores des del teatre Principal de Palma. I en aquesta ocasió ho farà ballant. La companyia valenciana Ananda Dansa representarà, en la seva única funció a l'Illa, El mago de Oz, una versió en clau de dansa i color del clàssic de L. Frank Baum.

El mago de Oz que es veurà a Palma és una reedició del que la mateixa companyia preparà el 1999, un espectacle que s'arribà a representar en 440 funcions durant tres anys, però que no aterrà a Mallorca. "En trenta anys que té la companyia, tan sols hem visitat l'Illa un cop per representar-hi Peter Pan, i tenim molta il·lusió de mostrar-hi El mago de Oz", afirmava ahir Rosángeles Valls, directora d'Ananda Dansa. Tot i així, El mago de Oz del 2011 ha patit una actualització respecte del de fa dotze anys. "Quan decidírem tornar a posar en marxa El mago de Oz, ens plantejàrem si l'espectacle tenia sentit ara talment el férem el 1999. N'hem canviat moltes coses, l'hem revisitat i recreat, però hem intentat mantenir-ne la màgia, la tendresa i l'emoció. També n'hem refet la coreografia i els ballarins són nous, joves i amb talent per poder recrear un espectacle molt fort", explica.

111 anys després de la seva publicació, el text de Baum s'ha convertit en un punt de referència per a tota mena de representacions artístiques com el teatre, la música i el cinema. Andana Dansa l'ha adaptada a la seva especialitat per treure-li el suc amb una funció que cerca sorprendre i encisar els més petits. "El mago de Oz és el viatge d'una nina cap a l'adolescència, un viatge cap a l'interior de la protagonista. És un relat molt ric quant a sensacions i sentiments per dur-lo a un escenari, per això se n'han fetes tantes versions", comenta la directora, que malgrat reconèixer que l'espectacle és preferentment infantil, "també cerca agradar als adults, que poden gaudir de la dansa i del teatre".

L'escenografia i el vestuari també tenen un paper molt important en l'obra. "Segueixen fidelment el conte i cerquen contribuir a la màgia i la tendresa de l'espectacle ajudant el públic a capficar-se en el món amb els ballarins. Aquests actuen amb un vestuari que remet a la imatgeria de la història, però és molt lleuger. Els ballarins han de recrear personatges com l'home de palla o l'home de llauna només amb els moviments", comenta Valls.

El muntatge arriba a Mallorca avalat pels reconeixements de la seva primera edició, ja que guanyà els premis Max de les arts escèniques al millor espectacle infantil, el de millor espetacle en els Premis de la Crítica i els de millor espectacle de dansa, millor musical i millor interpretació dels Premis d'Arts Escèniques del País Valencià. També destaquen les nominacions en els Max a la música, al millor intèrpret masculí de dansa i al vestuari. "És una obra que ens ha donat moltes alegries", conclou la directora.