La construcció que Urtzon aixecà als anys 60 està composta per formes cúbiques i diversos patis. L'edifici s'integra en la naturalesa que l'envolta.
Miquel Vidal, batle de Santanyí, es reuní ahir a can Lis -la primera casa que l'arquitecte Jorn Utzon (1918-2008) es construí a Mallorca- amb Christen Obelos, president de la Fundació Utzon de Dinamarca, entitat propietària de l'immoble i que el convertirà en un lloc on "arquitectes d'arreu del món puguin passar un temps tranquils estudiant, investigant i inspirant-se en l'arquitectura d'Utzon", segons explicà el també president de The Obelos Family Foundation.
Vidal apuntà que l'Ajuntament atorgarà la setmana que ve la llicència d'obres sol·licitada per la Fundació Utzon, "ja que els tècnics m'han dit que l'expedient està bé". Per la seva banda, els tècnics de Patrimoni Històric del Consell informaren favorablement, "amb prescripcions, sobre unes obres que no modificaven res de substancial. Es referien a un bany", assenyalà Gari Duran, directora insular de l'àrea.
Obelos va viatjar a Mallorca acompanyat per l'arquitecta Lise Juel, que dirigirà la rehabilitació de can Lis i que treballà en l'estudi d'Utzon. "La casa fa temps que no s'habita i, com tot edifici, necessita renovar-se, però les obres seran mínimes i es faran des del respecte i la conservació; es rehabilitarà, no es transformarà. A més, en tenim els plànols originals" explicà.
The Obelos Family Foundation comprà can Lis a un dels fills d'Utzon i després la donà a la Fundació Utzon, que l'ha convertit en la seva seu a Espanya des del mes de juliol passat. "La família (Utzon) volia vendre, i que la fundació la compràs ha estat la manera més òptima de mantenir el llegat (de qui va ser premi Priktzer d'arquitectura 2003)", assenyalà Obelos.
Can Lis no gaudeix de cap protecció patrimonial, no és un edifici catalogat. El Consell, a petició primer de la Societat Arqueològica Lul·liana i després del Col·legi d'Arquitectes, inicià la incoació de l'expedient per declarar-la Bé d'Interès Cultural o Bé Catalogat. Gari Duran recordà que "com que la casa no està catalogada, no tenien l'obligació d'acudir a Patrimoni a demanar cap permís". No obstant això, "se li ha concedit amb la prescripció que la casa no es modificarà", afegí.
Sobre el futur de Can Lis, obelos digué que "per la fundació és molt important que tot sigui correcte. Estam en contacte amb les autoritats de Patrimoni de Mallorca, amb l'Ajuntament i arquitectes". Així mateix, insistí que "la casa no és per a la nostra família, sinó per a la Fundació Utzon, i els arquitectes que vindran aquí seran escollits no només per aquesta entitat, sinó també pel centre d'arquitectura estatal de Dinamarca segons el seu currículum". Després d'anys buit, aquest singular habitatge on es refugià Utzon en els anys 60 comença una nova vida.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.