Imatge d'arxiu de l'interior de la Catedral quan la llum del sol reflecteix la rosassa a la paret de davant. | Joan Riera - J.Morey

TW
0

La residència de Sant Pere i Sant Bernat de Palma acollí ahir la inauguració de la primera edició de les Jornades d'estudis històrics de la Seu de Mallorca. El vicepresident de Cultura del Consell, Joan Rotger, amb el president del Capítol de la Seu, Joan Bauçà, presentà l'acte, que s'estrenà sota el títol Jaume II i la Catedral de Mallorca. La finalitat de la trobada, que es du a terme també avui, és crear un fòrum de debat amb la participació de tots els investigadors que treballen principalment amb les fonts de l'Arxiu capitular de Mallorca.

A les 10.15 hores, un cop donat el sus institucional, Josep Amengual començà la ponència sobre La Seu de Mallorca com a emblema de la nova Església en el Regne enmig de la mar. Posteriorment, es realitzà un debat entre el públic assistent, moderat per Pere Fullana. Després d'un petit descans, a les dotze del migdia, inicià la xerrada l'arqueòloga Francisca Torres, titulada Intervenció arqueològica al subsòl de la sagristia vella, dedicada a explicar la conservació dels diferents espais i elements de la Seu al llarg de la història, com també els canvis que ha patit.

La ponència, en la qual fórem presents, féu un repàs als estudis arqueològics que Torres realitza a la capella vella de la Catedral i utilitzà tot un seguit d'imatges de les diferents excavacions. Per exemple, han descobert rajoles hidràuliques conservades, diferents peces de marès, parets amb grafits, a més de restes de ceràmica -tant islàmica com cristiana- i un curiós aljub, amb un sistema de canalització musulmà, que planteja nous interrogants als estudiosos de la Seu. En acabar, alguns assistents donaren el punt de vista a uns indicis que no feren més que aixecar la incògnita. Tal com resumí Torres, "en conjunt no són més que enderrocs, no en podem extreure conclusions, però sí que hi afegeixen misteri". Tot seguit hi havia programada una visita a la Seu, que s'anul·là i haurà de ser posposada.

L'horabaixa, des de les quatre fins a les vuit i mitja, es retornà a l'activitat amb les intervencions conjuntes de Jaume Sastre, Bernat Juan i Francesc Molina, i de Gabriel Seguí, Antonio Ortega i Jaume Boada. Tots plegats dedicaren les exposicions a la relació de la Catedral de Mallorca amb el monarca Jaume II, la funció reial i la relació amb l'economia de l'època a l'Illa. En la jornada d'avui, Xavier Carbonell i Mercè Gambús exposaran les seves ponències: Les primeres imatges musicals de la Seu i Els reis de Mallorca en la reforma litúrgica de la Catedral de Mallorca. Així mateix, hi intervindran Josep Joaquim Esteve, Antònia Juan, Antoni Pons i Francesc Molina, Elvira González i Pere Fullana, que debatran les diferents intervencions arquitectòniques, visuals i decoratives realitzades a la Seu.