L'organitzador del curset, Jordi Martínez Suau, explica als participans com introduir a les joguines una sortida de linia. | Pau Riutort
La llibreria Literanta de Palma va acollir des de dimarts fins a dijous un curiós taller anomenat Destroys 'r' us: un curset avançat de circuit bending, o el que és el mateix, una tècnica de modificació d'instruments de jugueta amb la finalitat de crear curtcircuits i experimentar musicalment amb els sons. L'instructor en cap i organitzador del taller fou Jordi Martínez Suau, col·laborardor de nombrosos grups mallorquins com NeoTokyo i Doctor Martín Clavo, a més de l'alterego de l'Home 1.000 Vegades Mort. Per la seva banda, la mitja dotzena de participants hagueren de dur les seves joguines de baix voltatge -alimentades amb piles-, per aprendre a aplicar les primeres passes.
Per començar, els aprenents desengramponaren les carcasses de plàstic per descobrir els circuits interns dels intruments i, seguidament, començaren amb l'experiment, el més bàsic; introduir a la joguina una sortida de línia per poder endollar-la a un amplificador de so. Després, hi afegiren un modificador de to per controlar l'afinació. Un cop acabada aquesta fase, en la qual ja s'han de soldar petits cablejats, fou l'hora de centrar-se en la vertadera essència del circuit bending: el 'misteri' dels curtcircuits, que fa que aquesta tècnica sigui una disciplina completament experimental, ja que en cap cas no està assegurat l'èxit acústic.
Els sons estridents que en solen resultar fan que el circuit bending s'adapti molt bé a la música electrònica, més permeable a noves tècniques. Per controlar els curtcircuits s'usen interruptors d'encendre i apagar, o cables connectors. Un cop trobaren els sons que més els van agradar, la lliçó acabà amb l'adaptació d'aquests botonets a la carcassa de plàstic de l'instrument. Ja a les seves mans, una jugueta modificada amb la tècnica del circuit bending, això sí, després d'hores de treball i incertesa pel resultat. És el segon cop que Jordi Martínez organitza aquest taller a Literanta que, a més a més, enguany s'ha incorporat a la programació d'activitats del Festival de Música Electrònica i Videoart NT'011. Els alumnes del taller es batran en duel amb un professional d'aquesta tècnica, l'alemany Alwin Weber, a la Batalla de l'Estèreo, que té lloc dia 7 de setembre a Es Baluard.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.