Els Cossiers, han assajat la dansa recuperada, Gentil Senyora, amb les indicacions del mestre cossier Joan Socies. | M.P.

TW
0

La tradició i la història tornen a conjugar-se amb motiu de la Mare de Déu d'Agost de Montuïri. Una doble recuperació material i immaterial per refermar el present de la festivitat amb el seu passat històric. Després de mig segle, el llit de la Mare de Déu de l'Assumpció tornarà el 15 d'agost a l'església parroquial. A més, serà protagonista del ball més oblidat dels Cossiers de Montuïri, Gentil Senyora, els passos del qual s'interpretaren davant la talla jacent de la Verge ja fa més d'un segle. La historiadora de l'art i restauradora Catalina Mas assenyala que la recuperació de la imatge, que data del segle XVIII, s'ha basat en "una primera neteja per eliminar les capes de brutícia i fixar-hi els colors", encara que "la motivació no ha estat la restauració, sinó treure-la de l'emplaçament actual".

La Mare de Déu es trobava a la sagristia "en un estat deplorable", de manera que "el mossèn Joan Artur Boardman ha cercat un nou emplaçament en una urna de vidre a una capella lateral per a tot l'any i així evitam que un acte vandàlic o un accident la facin malbé", segons explicà Mas. La recuperació de la talla recobra especial atenció, ja que també es rescata la dansa dels Cossiers, Gentil Senyora. L'historiador Gabriel Mayol defensa que aquesta dansa es ballà fins a final del segle XIX però "no sabem els motius pels quals es va deixar de dansar, encara que tenia certa mala fama perquè es considerava que els passos eren similars". "Fa 120 anys que no s'interpreta davant del llit de la Mare de Déu", apunta l'expert.

La talla, que s'exposarà del 13 al 19 d'agost en horari de missa, centrarà juntament amb la música i la dansa recuperada de Gentil Senyora la festivitat de l'Assumpció. Serà el proper dilluns a partir de les 19 hores quan els Cossiers, un segle després, tornin a ballar davant la Mare de Déu. La imatge es presentarà sobre una taula de fusta que serà el llit, que es disposarà sobre una tarima nova. A més, un grup de dones del poble prepara i decora les teles per guarnir-ne la figura. També s'està elaborant un coixí amb entradors i una vora que rematarà la tela setinada que es posarà sota la imatge jacent.

Experiència

El mestre cossier Joan Socies ha format part del treball conjunt per recuperar el ball perdut, Gentil Senyora, per redescobrir els punts que la componen. "Amb les entrevistes amb Cossiers que ballaven fa 70 anys i, sobretot, escoltant la música, hem recreat els punts fins a trobar les claus del ball que ja li donen cara i ulls", reconeix Socies. "Hem anat traçant els passos i cal destacar que el principi coincideix exactament amb Flor de Murta", afegeix.

L'antic cossier manifesta que "potser el ball no s'ajusta al cent per cent al de final del segle XIX, però també és veritat que cap de les altres danses tampoc no s'hi ajusten a causa de l'evolució soferta pel mateix ball". Després d'aquesta dansa, falta redescobrir els passos de la perduda Mitjanit. Això no obstant, s'insta qualsevol persona que vulgui fer aportacions sobre la investigació històrica del ball dels cossiers o bé artística pel que fa a la recuperació de la talla jacent de la Mare de Déu a participar a les properes Jornades d'estudis locals. Per part seva, el batle de Montuïri, Jaume Bauçà, volgué agrair la feina i l'esforç realitzat, a més de la predisposició del poble per col·laborar en la recuperació de la festivitat de la Mare de Déu d'Agost. Així mateix, volgué convidar tothom a gaudir de la tradició.