La naveta 1 dels Closos ja està totalment excavada, després de quinze estius de feina. | G.Vicens

TW
0

Quinze anys d'excavacions en un jaciment arqueològic donen per moltes capses de restes mig oblidades. Per enguany, l'objectiu als Closos de Can Gaià és recapitular i posar en comú les troballes descobertes pels centenars de persones que hi han treballat al llarg d'aquests tres lustres. Els arqueòlegs troben que és hora de donar a conèixer al poble tota la informació que tenen.

Tal com explica el president de l'Associació d'amics dels Closos, Miquel Àngel Vicens, "aquest estiu s'excavarà tan poc com sigui possible". Els arqueòlegs i especialistes "hi han de posar ordre: hi ha capses que fa més de deu anys que no s'han obert, i s'han d'interpretar les dades que tenim en conjunt". D'aquesta manera, els experts han començat a fer un inventari de peces per saber de manera exacta on s'han trobat i què comporten en la vida de les poblacions prehistòriques.

Aquesta tasca els durà dos o tres anys de feina, ja que "ara no tenim estudiants i durant tot l'any la investigació només es pot fer en les estones lliures que tenen els voluntaris", deia Vicens. Per tant, "al 2012 o 2013 tindrem una monografia de tota la naveta 1", que ja està totalment excavada. Amb la informació es farà un llibre, que serà "el manual de referència del jaciment", manifestà. El manual inclourà explicacions, fotografies i dibuixos de com vivien les poblacions que el 1500 abans de Crist habitaven les navetes. Per aquest motiu, les persones que treballen des de la primera setmana d'agost en l'equip dels Closos són especialistes en ceràmica, fauna o metalls.

Treball especialitzat

La feina que queda pendent és la de datar exactament totes les parts de la naveta 1 i topografiar tot el poblat, "ja que els únics plànols que en tenim són dels anys 50", digué Vicens. Des de la setmana passada dos membres de l'equip fan sondejos dins els murs de les estructures ja excavades per datar quan s'aixecaren els edificis exactament, mentre que aquests dies el professor alemany Christoph Rinne realitza una planimetria de tota la zona excavada: "Es tracta d'elaborar mapes més exactes que els que tenim amb un sistema de fotogrametria", explicà el portaveu, bon coneixedor del jaciment.

De moment, l'Associació d'amics dels Clossos de Can Gaià no s'atura i prepara per a aquest dissabte una nit romana: Antoni Puig parlarà sobre la Mallorca romana a partir de les vuit i mitja del capvespre al Centre Cívic de Portocolom, i tot seguit hi haurà un sopar i un concurs de disfresses romanes.