TW
0

Des de gloses i ball de bot fins a les tonades de batre, les tradicions musicals a Mallorca són un diamant en brut que institucions i particulars lluiten per enaltir i conservar. La Casa Museu Pare Ginard de Sant Joan ha organitzat per tercera vegada un curs de cultura popular amb mestres com els musicòlegs Amadeu Corbera i Xavier Carbonell, Antònia Oliver i Felip Munar. Les classes, que començaren dilluns, giren entorn de la música popular de Mallorca.

El curs és obert a qualsevol persona interessada en el tema, però està copat per estudiants universitaris. Seran cinc sessions de tres hores fins divendres 22, en les quals es tocaran diversos temes relacionats amb els sons més arrelats a la terra mallorquina.

La primera sessió l'encetà Felip Munar amb una explicació visual de les gloses a diferents punts del món: de com glosen a Cuba, a Itàlia i a Galícia, i de com s'assemblen al cantar mallorquí. Continuà la musicòloga Antònia Oliver amb una explicació dels balls tradicionals a Llevant des del segle XIX. Francesc Vicens va explicar les diferències musicals entre les tonades de les feines del camp: de batre o de segar, una lliçó que completà Amadeu Corbera amb la música durant la industrialització, un tema que encara no s'ha estudiat i que se centra a saber quines cançons es cantaven en les indústries d'Esporles, Inca i Alaró durant el segle XX.

Joana Serra és la coordinadora del curs "amb l'objectiu de defugir folklorismes i banalitzacions". A més, des de la Casa Museu pretenen obrir la reflexió sobre la necessitat de preservar aquest patrimoni immaterial i donar a conèixer els treballs i les línies d'investigació que s'estan duent a terme dedicats a la música popular d'arrel tradicional. Avui a les cinc la sessió serà a càrrec de Joaquim Esteve, qui presentarà el seu treball d'investigació sobre les bandes de música a Mallorca. Sens dubte aquestes agrupacions massa sovint poc valorades han servit a molts de pobles per fer festa. La música ha estat i és un dels actius culturals més importants de cada poble on tenen banda.

Per demà dijous, Francesc Vicens explicarà la relació entre música tradicional i festa, i Caterina Valriu parlarà del cançoner popular infantil. Finalment, divendres Mònica López serà l'encarregada de fer un repàs dels romanços i Francesc Vallcaneres farà el mateix amb les danses rituals de cavallets, cossiers i àguiles.

Llunàtiques

El curs acabarà aquest divendres mateix amb una interpretació del cançoner popular de l'àmbit de parla catalana. A les 21 hores podrem escoltar Glòria Julià i Catalina Perelló, components del grup Llunàtiques, que musicaran diferents balades, gloses i cançons tradicionals per fer festa de la música popular.