Les expectatives de Forum Musicae, l'associació mallorquina promotora de l'Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans (OJIPC) i de l'homenatge a Pau Casals el pròxim 24 d'octubre a la seu de les Nacions Unides, a Nova York, a fi que el Govern de la Generalitat de Catalunya arribàs a una decisió sobre la commemoració del 40è aniversari del cèlebre discurs del músic a l'ONU, s'han esvaït. La reunió que el conseller català de Cultura, Ferran Mascarell, mantingué dilluns a Madrid amb la ministra de Cultura, Àngeles González-Sinde, era, segons la presidenta de Forum Musicae, Magdalena González, "l'oportunitat per tractar de la proposta de l'acte que volem dur a terme a Nova York i la raó per la qual m'ajornaren la setmana passada, diverses vegades, una reunió amb el secretari general, Xavier Solà, que no s'ha arribat a convocar".
Es tractava de fixar l'organització de l'homenatge a Pau Casals a la mateixa institució de Nova York on fa 40 anys que pronuncià el conegut discurs per reivindicar la seva catalanitat i hi interpretà el seu himne de les Nacions Unides, que no s'ha de confondre amb el popular Cant dels ocells, que també oferí el 1971. Precisament l'OJIPC el recupera ara, atès que no s'ha tornat a tocar a la seu de l'ONU. Fa pocs dies, Vicenç Villatoro, director de l'Institut Ramon Llull, anuncià la possibilitat de dur a terme els actes de manera local en comptes de fer-ho a la ciutat dels gratacels, cosa que ha indignat els organitzadors del concert.
L'encontre amb Solà també havia de servir per debatre el futur de l'OJIPC. Els ajornaments continus de la reunió indicaven que la trobada oficial de Mascarell i González-Sinde a Madrid, segons assegurà la secretària de Solà a Magdalena González el 6 de maig, permetria concretar la commemoració de l'efemèride, però aquest tema ni tan sols entrà en l'agenda del dia del dos màxims responsables de la cultura al Principat i a l'Estat.
Segons la responsable de premsa de la Conselleria, l'homenatge a Casals no s'analitzà a la capital espanyola "perquè es tractava d'una reunió de patrimoni i l'agenda era plena". S'hi parlà, d'acord amb un comunicat de la Generalitat, de l'Arxiu de Salamanca, la gestió de l'Arxiu de la Corona d'Aragó, la situació de l'edifici de Tabacalera a Tarragona i l'adquisició de col·leccions i arxius. Dos mesos abans, el 18 de març, Solà, en nom de la Conselleria; la presidenta de Forum Musicae; el director adjunt de l'OJIPC, Carles Gumí; i el director del Cor Jove de l'Orfeó Català, Esteve Nabona, es trobaren a Barcelona.
"Se'ns digué que el tema de l'efemèride de Pau Casals s'hauria de tramitar per mitjà d'Espanya, en lloc de gestionar-ho a través d'Andorra (aprofitant l'estructura d'estat del petit país dels Pirineus), que si no, la Generalitat no entraria en el projecte, i que no era qüestió de duros", declarà González, a qui es demanà la redacció d'una missiva amb la proposta de l'acte a l'ONU per dur a Madrid. "Ens advertiren que incloure-hi el discurs de Casals era innegociable, perquè era massa agressiu, i ens demanaren una carta de mínims, tot i que en redactàrem una de màxims", manifestà González. La discussió encetà una campanya de signatures a favor de la celebració de l'homenatge, tal com s'havia acordat amb l'Institut Ramon Llull abans de l'entrada de Convergència i Unió al Govern català.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Idò millor si no es fa sota la bandera d'Espanya! Pau Casals no hi volia res fins que no hi hagués una "vertadera democràcia". No és el cas! Així que podem esperar a recobrar l'autogovern i fer-ho sense intermediaris. No hem d'anar a pindolar res als colonitzadors i, molt menys encara, deixar que es facin seu allò que no els pertany. Al cap i a la fi, Casals va deixar clar que ell era català!