TW
0

El solar del centre antic de Palma on es construeix la seu de l'Arxiu del Regne està considerat de "potencial arqueològic", és a dir, que és un lloc on es preveu que s'hi trobin restes arqueològiques, com es constatà en unes prospeccions realitzades l'any 2006, encara que el promotor de l'obra, el Ministeri de Cultura, no ha volgut donar cap dada sobre l'excavació que s'hi realitza. Altres fonts asseguren que, de moment, han sortit a la llum restes del que podrien ser els fonaments del segon claustre del convent de Sant Francesc i les seves columnes, a més de pous negres amb ceràmica d'època islàmica.

Això corroboraria els resultats dels esmentats tests, cosa que ha portat el Ministeri a suprimir del projecte arquitectònic dos pisos subterranis. Els tècnics varen ser ahir al solar de visita d'obres. Els terrenys de l'actual convent de Sant Francesc els cedí l'orde franciscà a Jaume II cap a l'any 1290. Precisament, en els documents de cessió s'explica que havien estat ocupats per una saboneria àrab.

El convent es construí amb rapidesa i hi ha dades que el 1311 ja s'enterraren els primers nobles al costat de l'església. Llavors, en el segle XVII, s'amplià amb un segon claustre, situat a la zona on ara s'excava i arribà fins al Temple. El 1830, l'Estat, amb la desamortització, en féu fora els frares. El convent fou presó, quarter, caigué en mans de l'abandó i, finalment, l'edifici del segon claustre va ser esbucat.

La zona d'excavació correspon a la part de darrere de l'Arxiu del Regne de Mallorca; de l'antic edifici sols se'n conserva poc menys dels 2.000 metres dels 7.000 que té la superfície.