Debat històric

Palma acull avui i demà la XIV Reunió de la Xarxa Mediterrània d'Història Cultural a la UIB i la Lul·liana

TW
0

Per tercera vegada, Palma tornarà a ser seu de la de reunió de la Xarxa Mediterrània d'Historia Cultural. Avui i demà, doncs, més d'una trentana d'investigadors debatran sobre les Investigacions recents del món contemporani a la Mediterrània, dins el context del Mare Nostrum com a cultura històrica.

Les jornades, que ja acrediten una trajectòria de catorze sessions, han volgut centrar-se enguany "en els nous investigadors per tal de donar pas als nous estudis", explicava ahir el catedràtic d'història de la UIB, Sebastià Serra, coordinador de la trobada. Per això, s'hi presentaran devuit comunicacions d'estudiosos de les Balears, de temàtiques ben diverses, que van des de la cultura musical a la Mallorca dels anys seixanta (Tomeu Canyelles), i el conflicte del Kurdistan (Llorenç Carrió), fins a la cultura republicana a la permsa mallorquina 1931-1936 (Arnau Company). Unes temàtiques, doncs, diverses "des d'un punt de vista de la història cultural renovada", afegí Serra.

La presentació d'aquestes comunicacions s'intercalarà amb la participació en conferències -obertes a tothom- d'investigadors i professors d'arreu de la Mediterrània. Així, hi prendran part Jordi Casassa, de la Universitat de Barcelona, que parlarà del Noucentisme en la cultura política; els professors portuguesos Rui Luís Vide da Cunha i Manuel Loff; els italians Elio d'Auria, de la Universitat de Tuscia, i Mauro Canali, que tractarà de la Policia política feixista a la Guerra Civil espanyola; i el català Giovanni Conrad Cattin, que versarà sobre el "nacionalisme radical català en el context europeu dels anys vint", entre d'altres. Per part de la UIB, hi prendran part Miquel Duran, Pere Sales, David Ginard, Antoni Vives, Antoni Marimon, Joan Josep Matas i Pere Fullana. En total, es realitzaran desset conferències -a l'edifici de Cas Jai de la UIB, avui; i demà, a la Sala de Juntes de la Societat Arqueològica Lul·liana.