Jaume Miró és en l'actualitat professor de filosofia. | M.À.Cañellas

TW
0

Adults normals és el títol de l'obra que enceta la col·lecció de teatre de Lleonard Muntaner Editor. Escrita per Jaume Miró (Cala Millor, 1977), narra la història de quatre joves que viuen tancats a un pis sense finestres i sense sortir-ne mai. Tots ells obeeixen la cap del grup, la Mare. Els problemes començaran quan un d'ellls vulgui sortir del tancat. "Voler sortir suposa rompre les normes establertes i això dispara el conflicte entre els personatges", explica Miró, que actualment és professor de Filosofia a l'ensenyament secundari, a més de dirigir la companyia de teatre Noctàmbuls.

Què té d'especial inaugurar una col·lecció de teatre com aquesta? "És d'agrair que quedin editors a Mallorca que creguin en el teatre fet a les Balears", afirma Miró. "Hi ha una jove generació d'autors a les Illes que parlen de temes d'aquí i d'ara", afegeix. "Els escriptors som el mirall dels lectors i del públic. Una societat que ignora els seus autors, s'ignora a si mateixa".

I això que poc espai queda per a les lectures de textos teatrals fora dels escenaris. "Vull animar els lectors perquè s'animin a llegir teatre. És un gènere que no només serveix per ser vist, sinó també per ser llegit", assenyala aquest autor que, malgrat la seva joventut, té una llarga trajectòria a l'esquena, amb títols com Noctàmbuls (2000), El funeral d'en Singelpeu (2004), Fuga (2004), L'Atlàntida (2006) i Llata, història d'un retorn (2008).
Malgrat la crisi i altres impediments, Jaume Miró veu "bona" la salut del teatre mallorquí. "Estic parlant del nivell creatiu, perquè una altra cosa és el nivell econòmic. Recentment han sortit obres com Maria? i La història robada, que són grans obres fetes per autors d'aquí", explica.

"Hi ha temes per parlar, temes que estiren els espectadors cap al teatre", afegeix. Això no lleva que el teatre hagi de lluitar contra mitjans ben potents, com la televisió i el cinema. "Les circumstàncies són millorables, és clar. Però hi ha sales que intenten deixar un espai a les obres d'aquí. De cada vegada hi ha més productors i editors que intenten apostar per això", comenta. "Tenim una nova generació d'autors que estan contribuint a definir aquesta societat", sentencia un optimista Miró.