El París literari dels anys vint

La sala Muntaner de Barcelona du la relació de les llibreteres Beach i Monnier a l'escenari, sota la direcció del mallorquí Rafel Duran

Rive Gauche serà a la cartellera de la Ciutat Comtal fins al 27 de març. | C.Domènec

TW
0

Després de la direcció de l'òpera Anna Bolena al gran teatre del Liceu, Rafel Duran canvia completament de registre per endinsar-se en els ambients literaris parisencs dels anys vint. El director mallorquí acaba d'estrenar Rive Gauche a la sala Muntaner de Barcelona, una història que recorda la relació entre les emprenedores Sylvia Beach (1887-1962) i Adrienn Monnier (1892-1955), propietàries de les llibreries de París Shakespeare and Company i La maison des amis des livres, respectivament.

En el període d'entreguerres, el barri llatí de París va atreure molts escriptors a la recerca de l'atmosfera literària pròpia dels carrerons entre els Jardins de Luxemburg i el riu Sena. "I d'aquesta manera el carrer Odèon, flanquejat per aquests dos fars -les dues llibreries-, es convertí en una de les artèries principals del París de l'any vint", explica l'autor del text del muntatge, Mar Rosich, qui recorda Jaymes Joyce, Gertrude Stein, Paul Valéry, André Gidé, entre d'altres.

En escena, les actrius Mercè Anglès, Anna Güell i Maria Molis, de la companyia Q-Ars Teatre, rememoren la relació entre Beach i Monnier i recorden la importància literària de la capital francesa en aquells moments. En un espai dominat per butaques i llibres, les dues dones es relacionen davant un teló inspirat en l'ambient nocturn de Follies Bergère i el Moulin Rouge, on un tercer personatge femení surt també en escena per cantar i ballar. Així, per exemple, Rive Gauche reviu la publicació per primer cop en anglès de l'Ulisses de James Joyce, en una de les dues llibreries, quan l'autor irlandès estava prohibit a Amèrica per immoral. Aquesta circumstància arruinarà la seva editora Sylvia Beach, que decidí comercialitzar el llibre a França.

Al voltant de les dues llibreries es creà un món literari en què confluïren artistes com Ernest Hemingway, Ezar Pound, Scott Fitzgerald, André Breton o Gisèle Freund. El 1941, un soldat nazi amenaçà de destruir tots els llibres de Shakespeare and Company i la botiga hagué de tancar. L'obra, dirigida pel reconegut director mallorquí, que ja assaja un doble programa líric format per Suor Angèlica, de Puccini, i L'heure espagnole, de Ravel, que s'estrenarà el 18 de març al teatre Principal de Palma, estarà en cartell a la sala Muntaner fins al 27 de març. Tot un seguit de tertúlies a llibreries i biblioteques de la Ciutat Comtal difondran la història de les dues llibreteres.