Hollywood ja té rei

El discurs del rei es convertí en el film preferit en la nit dels Oscar i s'endugué quatre estatuetes, inclosa la de millor pel·lícula i millor director. Javier Bardem se n'anà a casa amb les mans buides

Christian Bale, Natalie Portman, Melissa Leo i Collin Firth varen ser els actors premiats. | MIKE BLAKE

TW
0

El drama històric El discurs del rei es coronà com a triomfador de la 83a edició dels Oscar, en una cerimònia sense sort per a Biutiful i el seu protagonista, Javier Bardem, que se'n van anar a casa sense recompensa. El film sobre el quequeig del rei Jordi VI d'Anglaterra va fer valer el favoritisme que li donaven les 12 nominacions i aconseguí l'estatueta més preuada, la de millor pel·lícula, a més de la de millor director per a Tom Hooper, millor actor per a Colin Firth i millor guió original per a David Seidler.

Aquest resultat coincidí amb les previsions inicials dels analistes, encara que no va ser fins al final de la gala que s'esvaïren tots els dubtes. En alguns moments, tot apuntava que la gran triomfadora de la nit seria La xarxa social, film sobre la creació de Facebook, que finalment quedà amb tres estatuetes: l'aconseguida per Aaron Sorkin al millor guió, la de millor banda sonora i una altra per a la millor edició.

Tot i les expectaives generades pel film sobre les noves tecnologies, la ciència ficció el superà. Origen, dirigit per Christopher Nolan i protagonitzada per Leonardo DiCaprio, obtingué el mateix nombre de premis que El discurs del rei i dominà en les categories tècniques. La cinta aconseguí l'Oscar de millors efectes especials, millor fotografia, millor edició de so i millor barreja de so.

Anne Hathaway i James Franco, estendards d'una nova generació d'actors de Hollywood, foren els encarregats de conduir una gala que deixà amb les mans buides els equips de Valor de llei i 127 hores, amb deu i sis nominacions respectivament. El cigne negre només assolí una estatueta de les cinc a què optava: la de Natalie Portman com a millor actriu.

Torna la parella

Eren una de les parelles més esperades. Ell, aspirant al segon Oscar de la seva carrera, i ella, lluint tipet tot just un mes després de ser mare en un més que brillant i escotat L'Wren Scott primavera 2011 de color bordeus. Javier Bardem i Penélope Cruz hi van arribar agafats de la mà i convertiren així l'estora vermella de les estrelles en l'escenari de la seva primera aparició conjunta després de la recent paternitat. L'expectació, però, no va ser suficient i el més internacional del clan Bardem haurà d'esperar una altra ocasió per col·locar la segona estatueta a la prestatgeria. L'espanyol no va ser guardonat amb l'Oscar al millor actor pel seu treball en la pel·lícula Biutiful, del director mexicà Alejandro González Iñárritu.

En el film, Bardem interpreta Uxbal, un home en plena caiguda lliure que es troba vinculat a la vida sobrenatural. Un heroi tràgic i pare de dos fills que, quan percep el perill de la mort, lluita contra una dura realitat i un destí que no li és favorable. És una història que no pot ser més dramàtica i en què Bardem brilla per sobre del conjunt; un treball que alguns consideren que és el millor de la seva carrera, però que no li ha servit per emportar-se l'Oscar.
Bardem ja en va obtenir un el 2007 com a millor actor de repartiment per No és país per a vells, dels germans Coen, en què interpretà un despietat assassí en sèrie. A més, el 2000 fou nominat com a millor actor pel paper d'Abans que es faci fosc, dirigida per Julian Schnabel.

Llista de premis

Llista dels guanyadors del 83 lliurament anual dels premis de l'Acadèmia de cinema, celebrada el diumenge al Teatre Kodak d'Hollywood.

MILLOR PEL·LÍCULA
"The King's Speech"

MILLOR DIRECTOR
Tom Hooper per "The King's Speech"

MILLOR ACTOR
Colin Firth per "The King's Speech"

MILLOR ACTRIU
Natalie Portman per "Black Swan"

ACTOR DE REPARTIMENT
Christian Bale per "The Fighter"

ACTRIU DE REPARTIMENT
Melissa Leo per "The Fighter"

GUIÓ ORIGINAL
David Seidler per "The King's Speech"

GUIÓ ADAPTAT
Aaron Sorkin per "The Social Network"

MILLOR PEL·LICULA EN IDIOMA ESTRANGER
"In a better world", Dinamarca

PEL·LICULA ANIMADA
"Toy Story 3"

CANÇÓ ORIGINAL
"We Belong Together" de "Toy Story 3", música de Randy Newman

MÚSICA ORIGINAL
Trent Reznor i Atticus Ross per "The Social Network"

EDICIÓ
Angus Wall i Kirk Baxter per "The Social Network"

CINEMATOGRAFIA
Wally Pfister per "Inception"

MECLA DE SO
Lora Hirschberg, Gary A. Rizzo i Ed Novick per "Inception

EDICIÓ DE SO
Richard King per "Inception"

EFECTES VISUALS
Paul Franklin, Chris Corbould, Andrew Lockley, Peter Bebb per "Inception"

DIRECCIÓ D'ART
Robert Stromberg, Karen O'Hara per "Alice in Wonderland"

DISSENY DE VESTUARI
Colleen Atwood per "Alice in Wonderland"

MAQUILLATGE
Rick Baker, Dave Elsey per "The Wolfman"

DOCUMENTAL
"Inside Job", de Charles Ferguson, Audrey Marrs

CURT DOCUMENTAL
"Strangers No More", de Karen Goodman, Kirk Simon

CURT D'ACCIÓ
"God of Love", de Luke Matheny

CURT ANIMAT
"The Lost Thing", de Shaun Tan i Andrew Ruhemann