TW
0

L'anomenada llei Sinde, contra les descàrregues d'internet, ha provocat una disparitat d'opinions entre els creadors i els productors de les Balears. Si bé hi ha consens en alguns temes, els punts de vista i les motivacions són molt diferents. N'hi ha que critiquen la precipitació amb la qual s'ha duit endavant, altres creuen que hi manca una negociació amb els creadors, i els més contundents pensen que la llei és un pegat inútil per a un sistema de drets d'autor obsolet que necessita una profunda reformulació integral. Els creadors i productors de les Illes no són aliens a aquesta norma i a la polèmica que l'acompanya des de l'inici de la seva lenta i dolorosa gestació.
El director de cinema palmesà Agustí Villaronga qualificà ahir la llei Sinde de "marró molt difícil de torejar", en referència a la dimisió d'Àlex de la Iglesia com a president de l'Acadèmia de Cinema. Un altre director cinematogràfic, en aquest cas Toni Bestard, considera que es tracta d'un "tema molt complicat de solucionar". "Les dues parts en conflicte tenen la seva part de raó.

S'han de protegir els drets d'autor, però també s'han de protegir els drets dels ciutadans i dels usuaris", comentà. Bestard creu que és molt necessària una "regulació en l'àmbit internacional" de les descàrregues i els drets d'autor a la xarxa i apunta cap a "les companyies telefòniques" com a "origen del problema". "La clau està en les empreses i qui vulgui agafar el bou per les banyes hi haurà de topar". La de les operadores de telefonia és una qüestió en la qual també coincideix el productor discogràfic Miquel Àngel Sancho. "La llei no resol el problema", assegura mentre treu que la norma s'ha fet "sols pensant en la indústria cinematogràfica". "Nosaltres no sols necessitam una llei, sinó un marc legal més ampli, perquè hi ha un nou model de consum". Sancho creu que "les negociacions han de ser amb les operadores de telefonia", que són les que "han fet negoci sobre la nostra feina. A l'Administració, han fet una llei pressionats per Hollywood", setencia.

Per part seva, Paco Colombàs, component del grup musical Oso Leone, es posiciona en contra de la retallada de drets dels usuaris d'internet. "A qui interessa que s'aprovi aquesta normativa? Jo no em faré milionari venent discos, perquè em guany la vida fent concerts", explica Colombàs. "La música té un preu que s'ha de pagar i jo no regalaré la meva, però s'han de canviar els mecanismes de venda. Cal pensar que la llei està desfasada i a mi no em canviarà la vida com a creador", declara.

El cineasta Joan Carles Martorell hi matisa que dins el món dels creadors hi ha moltes opinions i que no es poden homogeneïtzar en cap de concreta. Ell, en particular, es mostra "indignat". Creu que aquesta és "una llei superficial" i que allò que cal en moments de canvis socials i tecnològics com els actuals és "repensar bé les coses, generar-ne un debat molt més profund i canviar el model de negoci". "Aquesta norma vulnera qüestions molt importants i l'era de prohibir i tancar ja no ens serveix", afegeix. Segons Martorell, cal "crear un nou sistema de negoci i que l'usuari pugui decidir".

Per la seva banda, el creador i també productor musical Miquel Brunet manté que la normativa "arriba tard" però que, a més, "no ha tingut en compte els drets d'autor". "Aquí es mesclen moltes qüestions i la llei Sinde pot fer pagar justos per pecadors", assegura. Així mateix, manté que la veu del creador ha estat l'obviada perquè, en realitat, no s'ha abordat "a fons el lucre de les companyies telefòniques".