La Mare de Déu de Lluc és la més visitada de l'Illa i el monestir on es troba té una intensa càrrega espiritual. Als excepcionals valors religiosos, el municipi d'Escorca pot afegir-hi els valors etnològics, naturals i culturals de la serra de Tramuntana. Tot plegat són múltiples raons per pujar al sostre de l'Illa, gaudir de l'aire pur i endinsar-se a la Mallorca tradicional.
El topònim que dóna nom a aquest conegut monestir es remunta al segle XIII, quan, segons la llegenda, un jove pastor va trobar una talla de la Mare de Déu seguint unes llums al cel que li indicaren el lloc. Després de portar-la a la petita església de Sant Pere d'Escorca, la talla va desaparèixer i fou novament trobada al lloc de la troballa original. Aquest episodi excepcional va suposar que el lloc esdevingués un idolatrat lloc d'oració i que, amb el temps, s'hi aixecàs una capella. Les donacions de devots feligresos i enriquits propietaris rurals de la comarca -coneguda en temps dels àrabs com Al-luc, que vol dir lloc sagrat i d'on, amb més probabilitat, sorgeix el topònim- varen engrandir el monestir, fins on nombrosos pelegrins acudien per demanar un favor celestial o complir una promesa.
Avui dia, Lluc és encara el principal centre religiós de Mallorca, imprescindible destinació de peregrinació entre devots residents i turistes, i per a molts és símbol de la mallorquinitat. Són moltes les persones que hi pugen a peu des de tots els racons de l'Illa per demanar ajuda a la Mare de Déu de Lluc o per complir una promesa. L'actual monestir de Lluc, propietat dels Missioners dels Sagrats Cors, és un edifici barroc amb algunes modificaciones realitzades per l'arquitecte català Antoni Gaudí seguint les tendències modernistes de principi de segle XX.
La part més antiga del conjunt arquitectònic són les construccions porticades que es troben als laterals de la plaça dels Pelegrins. A la planta baixa d'aquestes porxades es poden veure les quadres on s'allotjaven els animals que transportaven els devots, i el pis superior està ocupat per cambres amb balcons que donen a una galeria amb rústica coberta sostinguda per sòlides bigues vistes. Aquestes estances encara avui fan part de l'hostatgeria del monestir. És imprescindible la visita a l'església del monestir, on es troba la imatge gòtica de la Mare de Déu de Lluc. Amb un poc de sort, si assistim a la salve diària o a la missa dominical, sentirem cantar el cor dels blavets, els nins cantors anomenats així pels vestits blaus, que estudien i fan feina al monestir.
Vora el santuari hi ha un promontori que reuneix els misteris del rosari mitjançant un espectacular camí esgraonat que culmina al puig de la Trobada, lloc on se suposa que es va trobar la imatge de la Mare de Déu. Val la pena visitar el museu del monestir, que allotja una interessant col·lecció etnològica de vestits pagesos, ventalls, joies, ofrenes, imagineria religiosa, peces ceràmiques i pintura mallorquina, com també numismàtica i troballes arqueològiques de la zona. A la zona de la font Coberta, a escasses passes del monestir, es troba l'antiga casa rural de Ca l'Amitger, centre d'estudis i d'interpretació del medi natural que realitza diverses activitats relacionades amb la natura i mostra una exposició de temes ambientals. També recomanam reservar un temps per recórrer el Jardí Botànic de Lluc.
El monestir està envoltat de paratges naturals propis de l'alta muntanya mallorquina i permet iniciar nombroses excursions, com l'ascens al puig Roig, al cim del puig Ofre o al puig de Massanella. Sant Pere d'Escorca és una de les construccions religioses més antigues de l'Illa i un bell exemple de gòtic primitiu, ja que es remunta a l'any 1283.
A la carretera que porta a Andratx trobarem els embassaments de Cúber i el gorg Blau, la concentració d'aigua dels quals afavoreix el desenvolupament de nombroses espècies vegetals i animals d'interès. En aquest tram de carretera es pot veure el santuari talaiòtic d'Almallutx, en el qual es varen descobrir restes d'onze estructures, a més d'una columna de més de tres metres d'altura. Als amants de l'arqueologia recomanam també la visita a la coveta dels Morts, lloc d'enterrament dels primers mallorquins, que es troba ben a prop de l'àrea recreativa de Menut.
La carretera a Inca permet conèixer l'hermós paratge del salt de la Bella Dona, un precipici que exerceix d'excepcional mirador cap al centre de l'Illa, a la vegada que emmarca una hermosa llegenda, segons la qual un pagès gelós hi va abocar la seva dona quan ambdós marxaven en peregrinació al santuari, però en arribar-hi, trobà la seva dona resant tranquil·lament davant la imatge de la Mare de Déu.
Lluc: centre espiritual de l'Illa
03/12/10 0:00
També a Illes Balears
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No es diu puig Ofre, sino puig de L' Ofre.
No és un monestir, és un santuari.