TW
0

Literatura i educació són dos constants en la trajectòria de Gemma Lienas. La guanyadora del premi Ramon Llull per El final del joc l'any 2003 inaugurà ahir el nou programa del centre Flassaders amb la xerrada Educar en igualtat: reflexions virtuals i de paper. "Aprenem a ser dones perquè culturalment se'ns imposa", denuncia Lienas, qui en aquests darrers anys treballa amb grups a favor de la igualtat.

La major dificultat: combatre els estereotips que fomenten la desigualtat. "Resulta molt difícil detectar-los, perquè són part d'una cultura imposada durant 4.000 anys que no és canvia en quatre dies". La solució, per a l'escriptora, consisteix en "l'autocrítica" i en l'educació. "Hem de fixar-nos en el llenguatge, oferir nous models de vida, educar les emocions i estimular el respecte i la igualtat", comenta la narradora, qui actualment presideix el web Dones en xarxa, una eina per "evitar la fractura digital entre homes i dones".

El futur de la lectura

Part important de l'obra de Lienas la conformen obres de literatura infantil i juvenil, amb més de trenta referències. Tot i el pas del temps, la connexió de l'escriptora amb aquest públic continua intacta. "Fa vint-i-cinc anys que escric i la gent em pregunta com m'ho faig, per seguir connectant amb els joves. El secret és treballar amb les emocions, que són molt bàsiques i no han canviat". L'autora reconeix que no és fàcil, avui, d'aconseguir que els joves se centrin en la lectura. "Hi ha molts estímuls: música, xats, Facebook, videojocs... comparteixen temps amb la lectura. Potser caldria veure com s'ho fan altres països d'Europa que conserven un major índex de lectura", afirma Lienas, que es mostra a favor del llibre digital però no vol que s'estengui "la idea de la gratuïtat, com en la música i el cinema".