El procés de preselecció començà ahir en el museu Reina Sofia de Madrid. | Sergio Barrenechea

TW
0

A les portes del procés de selecció. Així és com ha quedat l'Associació Palma Illes Balears Capital Europea de la Cultura 2016, que ahir veié com s'esfumaven les possibilitats, no tan sols de poder tirar endavant el projecte, sinó també de presentar-lo en el procés de preselecció. El Ministeri de Cultura exclogué la candidatura balear durant la primera jornada de presentacions de les propostes per part de les setze ciutats candidates. La institució que presideix Àngeles González-Sinde decidí apartar el projecte a causa d'un defecte de forma pel qual la candidatura no era representativa de l'Ajuntament de Palma.

"La sol·licitud presentada per l'agrupació balear no aportà la representació expressa de l'associació per actuar en nom del municipi de Palma", afirmà mitjançant un comunicat emès ahir dematí des de la web de la institució. Per contra, l'expedició encapçalada per Hubert Georg Feil viatjava el migdia a Madrid i l'horabaixa continuava preparant la presentació que avui havia d'exposar en un principi entre les 15 i les 16 hores. L'Associació afirmà l'horabaixa que estava "sorprès" per la decisió i anuncià "que esperava una comunicació oficial" per part de l'Estat.
El principal argument de defensa de Palma Illes Balears Capital Europea de la Cultura 2016 resideix en el fet que el Ministeri "acceptà la nostra sol·licitud amb tota la documentació requerida i confirmà la data de la presentació".

Candidatura amb polèmica

El projecte de convertir Palma en la capital europea de la cultura l'any 2016 sorgí de la iniciativa privada del seu fundador, impulsor i director, l'alemany Hubert Georg Feil. La proposta sempre ha estat envoltada de polèmica per la manca de suport de les institucions. Ahir la sessió plenària de Cort va decidir finalment que es votava a favor d'aquesta candidatura en una moció d'urgència que es decidí per la votació a favor del PP i l'abstenció d'UM.
L a setmana passada el Partit Popular, amb José Ramón Bauzá i José María Rodríguez, donà suport a la iniciativa, fent valer les prediccions d'Hubert Georg i el seu equip. Segons els seus càlculs, la capitalitat europea reportaria a les Illes Balears 1.500 milions d'euros i la creació de 4.000 llocs de feina.

Per altra part, l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma mai no ha amagat els seus dubtes sobre un projecte pel qual Georg havia demanat cinc milions d'euros a Cort, una inversió que no la regidoria de Cultura no va veure clara per manca de garanties. Tot i això, l'alemany afirmà que havia trobat voluntat política i tan sols havia topat amb "l'obstacle polític d'Aina Calvo". Qui sí que veié la proposta amb bons ulls des del primer moment foren els hotelers i el sector privat illes, amb el vist i plau d'organitzacions com CAEB i PIMEM.

La preselecció començà ahir

El procés de preselecció de les ciutats candidates a ser Capital Europea de la Cultura 2016 començà ahir en el museu Reina Sofía de Madrid. Els membres de les delegacions d'Alcalá de Henares, Burgos, Càceres, Còrdova i Conca foren els encarregats d'exposar els seus respectius projectes davant el jurat europeu. Entre avui i dijous tindran lloc les presentacions de les deu ciutats candidates restants, procés que s'allarga un dia més a causa de la vaga general.. La ministra de Cultura, Àngeles González-Sinde, serà l'encarregada de dictaminar dijous horabaixa quines són les nou ciutats candidates a la capitalitat. La resolució final és coneixerà d'aquí a nou mesos.