Neotokyo mostra les seves entranyes

Palma acull des d'avui la quarta edició d'aquest festival de música electrònica experimental i videoart, que enguany es completa amb un cicle de conferències

Francesc Capdevila MAX, Tina Codina, Pedro Trotz i Jordi Martínez Suau formen part del festival, | Joan Torres

TW
0

Un violinista dialoga amb els protagonistes de Blade runner alhora que, amb un sol instrument, és capaç de crear una composició orquestral de mil i una pistes. A l'altra banda del cartell, un músic recupera la seva antiga Gameboy (i els seus vuit bits de sonoritats), amb la qual és capaç de conjugar musicalment la simfonia del seu espectacle. Són dos dels exemples que a partir d'avui horabaixa es podran veure al pati del Baluard de Palma en la quarta edició del festival de música experimental i videoart Neotokyo. Una cita que, des de la seva primera edició a les Voltes, l'any 2007, ha anat creixent i que enguany incorpora com a novetat un cicle de diàlegs amb els artistes que permetrà conèixer quins són els processos creatius d'aquests músics tecnològics. "De vegades pot semblar que la música electrònica és espontània i improvisada, però al darrere hi ha un component domòtic i tècnic molt complex", exposà Pedro Trotz, un dels músics locals participants al festival.

Els orígens de Neotokyo els hem de cercar fa deu anys en la formació de la banda de música electrònica i vídeoart que du el mateix nom. Un dels membres, Jordi Martínez Suau, explica com, "conscients que no hi havia sales i espais per a la nostra música dins el circuit comercial, vam decidir crear aquest festival i servir-nos de l'aixopluc de museus i institucions com les que ara ens ocupen".Així, mentre que els concerts i projeccions es faran al Museu d'Art Modern i Contemporani Es Baluard (des d'avui i fins dissabte als capvespres), les conferències tindran lloc al Quarter d'Intendència de l'Ajuntament de Palma (de dijous a dissabte a les 19.00 hores).

Dins el cartell hi destaca, sobretot, la figura de Zan Lyons, un músic britànic que fusiona el cinema amb la música experimental feta en bona part mitjançant una viola. Lyons conversarà demà horabaixa amb H1000VM (nom artístic de Jordi Suau) i, contats els seus processos, se'n podran fer dos tastets. El primer (demà a les 21.00 hores) serà la projecció de Zan Lyons vs Blade Runner, una revisió del clàssic cinematogràfic, on el músic n'ha recreat la banda sonora i l'ha convertit en un espectacle "totalment innovador". La segona entrega serà divendres, a partir de les 22.00 hores, i es podrà veure en acció aquest músic londinenc en el seu particular desafiament sensorial.

També és destacable l'actuació del col·lectiu català Meneo, que ha recuperat músiques antigues i personatges d'aparells com el Commodore64, l'Spectrum, la Nintendo NES o la Gameboy per revisitar la música llatinoamericana. Moneo conversarà dissabte horabaixa amb Pedro Trotz i, posteriorment, actuarà al Baluard juntament amb Minimal TV.

Però no només la música i els audiovisuals tenen cabuda en aquest festival. També l'art s'hi ha fet sentir a través de dos dels més grans: MAX, que ha elaborat el cartell en les darrers tres edicions, i CALPURNIO, que n'ha fet l'actual seguint, això sí, les línies del Premi Nacional de Còmic. Els dos artistes conversaran divendres horabaixa. Segons Francesc Capdevila MAX, "volem reflexionar sobre el sentit de barrejar els artistes plàstics amb les tendències del so. A mi, personalment, m'agrada molt la música i treballar en projectes que em puguin permetre combinar les dues coses".