Manacor ampliarà el conjunt històric

El descobriment massiu de pous negres amb troballes d'època musulmana als carrers de Jaume II i de Jaume Domenge obliguen el Consell a replantejar la zona BIC

El director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, es desplaçà a Manacor. | Guillem Mas - G.Mas

TW
0

El Consell de Mallorca es replantejarà ampliar el conjunt històric de la ciutat de Manacor. Noves troballes d'època musulmana al carrer de Jaume II avalen una revisió de la zona declarada com a Bè d'Interès Cultural (BIC), on es podrien incloure la dotzena de pous negres amb ceràmica musulmana i altres restes del segle XVII no només d'aquest carrer si no també del de Jaume Domenge. La previsió dels arqueòlegs és que encara es trobaran més pous.

Les obres per eixamplar la zona per a vianants ha tret a la llum la història més antiga de la vila. Davant tantes troballes, el director insular de Patrimoni, Gabriel Cerdà, explicà ahir que "el Pla Territorial de Mallorca preveu la revisió dels conjunts històrics i, un cop haver vist el que es troba a Manacor, no descartam replantejar-ho de nou". Cerdà visità ahir les excavacions als pous negres per donar suport a l'Ajuntament "en la tasca de protecció i restauració" de les peces localitzades.

Obres

Paral·lelament, el delegat d'Urbanisme, Bernat Amer, lamentà que les actuacions de clavegueram dels anys 70 "destruïssin part d'aquests pous amb la instal·lació de les canonades". D'ençà que s'inicià l'ampliació de l'àrea per a vianants, "habilitàrem un arquitecte per controlar l'estat de les troballes arqueològiques i evitar errors del passat". Entre el carrer de Jaume Domenge i el de Jaume II, ja s'hi han localitzat dues dotzenes de pous negres, dels quals només es conserven els que es trobaven amb més bon estat o aportaren millors peces. Així, des del Consistori es descartà tapar el jaciment amb vidre perquè els vianants poguessin contemplar l'estat dels pous a peu de carrer. "La idea sembla molt bona, però a la pràctica la condensació i la humitat en dificulten la visió. Hem apostat per tapar les més importants amb una tapadora que es podrà obrir quan es desitgi".

La gran quantitat de ceràmica trobada en els darrers mesos per les obres al centre de la ciutat ha obligat la directora del Museu d'Història de Manacor, Magdalena Salas, a demanar la col·laboració dels Amics del Museu per ajudar a netejar i catalogar totes les peces. Tot i això ha estat possible gràcies al seguiment arqueològic que es du a terme de totes les obres que s'executen al centre.