Les Valentes Dones amb Josep Lluís Colom, Vicenç Sastre, Òscar Mayol, Maria Lluïsa Dubon, Pere A.Serra, Xisca Vives, Bartomeu Llinàs i Pere Joan Martorell. | T.Ayuga
La clastra de l'estació del tren de Sóller quedà petita ahir en l'homenatge que el Ferrocarril realitzà a Pere A. Serra pel seu "esforç i interès" perquè la "cultura i l'art pujassin al tren de la Vall". Així ho argumentà el president del Tren, Òscar Mayol, davant els centenars de persones que es volgueren afegir a aquest reconeixement públic al president de la fundació Tren de l'Art, que fa 66 anys començà a treballar al ferrocarril de la mà del seu padrí. La vinculació de Serra hi continuà anys després amb la reconversió ferroviària, la creació de les sales expositives de Palma i Sóller, el naixement de l'esmentada fundació i l'obertura, ara fa un any, de Can Prunera.
"El tren ha deixat de ser un simple transport públic per convertir-se en un tren cultural", recordà Mayol. Aquestes paraules foren corroborades pel conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, qui a més de citar la importància del ferrocarril com a patrimoni industrial, destacà que "a través de la fundació Tren de l'Art Sóller ha esdevingut focus permanent de noves idees creatives".
Una placa escultòrica de Jaume Mir vora la taquilla on començà a fer feina Pere A. Serra l'any 1944 reconeix a partir d'ara la seva trajectòria professional a favor de la cultura, l'art i la Vall. "En aquesta finestreta hi he estat moltes hores passant bitllets de tren i despatxant el valor del pes de tones d'oli i de farina que anaven cap a Palma", recordà Serra, qui agraí emocionat l'homenatge. "L'emperador Adrià, en les seves memòries, deia que podia comptar amb els dits de les mans quants amics tenia i encara n'hi sobrava una. Jo tenc molta més sort que Adrià, perquè sense ser emperador tenc més amics que ell i els puc comptar amb les dues mans i amb els peus", bromejà a l'hora de donar les gràcies al nombrós públic assistent. "El proper acte serà en reconeixement al poble de Sóller", vaticinà just abans de destapar la placa commemorativa acompanyat pels consellers Joana Barceló, Xesca Vives, Bartomeu Llinàs i Maria Lluïsa Dubon.
El batle de la localitat, Josep Lluís Colom, recordà també que "estam d'enhorabona perquè Sóller és referent d'art". Això no obstant, Colom volgué anar més enllà i instà el poble a treballar per una Vall capdavantera "en art, cultura, patrimoni i entorn". En acabar l'acte, se serví un còctel a la mateixa estació mentre els assistents conversaven amicalment. I és que l'homenatge s'havia convertit en un vertader esdeveniment social al qual no hi faltaren representants dels diferents sectors de Mallorca, a banda d'artistes i historiadors d'abast internacional.
A l'àmplia representació política ja esmentada -Antich disculpà l'absència perquè era a Eivissa- s'hi sumaren els populars Francesc Fiol, Carles Simarro, l'europarlamentari Antoni López Istúriz i el diputat José Antonio Bermúdez de Castro.
Tampoc no hi faltaren el delegat de Defensa, Cristòfol Sbert; el doctor Alfonso Ballesteros; la cònsol nord-americana, Amy Christiansen, ni el seu homòleg francès, Michel Magnier. Així mateix hi eren la vídua del premi Nobel Joan Dausset, Rosita Dausset, i el matrimoni format per Rosa Regi i Fernando Rotger. Ara bé, el sector vinculat al món de la cultura fou el més destacat en la vetlada d'ahir a Sóller. No debades, la vinculació de Pere A. Serra queda palesada amb els "amics" -com esmentava ell- que hi té. Entre ells es troben Xesca Martí, Joan Costa, Ñaco Fabré, José Aranda, Christian Karis, Salvador Martínez, Bernat Albertí i Joan Ramon Bonet, entre d'altres. Hi destacà també la presència d'Eva Chung Fux, acompanyada d'uns amics també artistes i historiadors provinents d'Alemanya, Àustria i el Japó.
Tampoc no s'ho volgueren perdre la crítica d'art Gudi Moragues ni el galerista Joan Oliver Maneu. Entre els escriptors, Rosa Planas (que hi havia pujat en tren des de Palma), Rosa Maria Colom, Llorenç Capellà i Pere Joan Martorell, com també el director general de Cultura, que s'encarregà de llegir una nota de l'historiador Joan Nadal, que no havia pogut assistir-hi. Els més joiosos, com sempre, foren els del sector solleric, amb els consellers del Tren Vicenç Sastre, Tomeu Oliver, Amador Pons i Toni Pons, artífex, amb Òscar Mayol, d'aquest reconeixement a una trajectòria vinculada a Sóller.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.