L'expedició, que partí ahir dematí, es concentrà a les portes de l'estació marítima de Palma. | J.Morey

TW
0

Entre la història i la poesia, amb un ull mirant al cel i el cor obert a la convivència, comença la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) a la vila nord-catalana de Prada de Conflent. Des d'avui i fins al proper dia 24 es convertirà en un dels epicentres de la vida cultural i política dels Països Catalans en el qual participaran al voltant d'un centenar de mallorquins. Els integrants de l'expedició del Principat a la UCE sortiren al migdia cap a Prada, mentre que els illencs es torbaren una mica més. El grup balear, format per una majoria de joves d'instituts d'arreu de Mallorca però també per alguns professors i famílies senceres, va iniciar ahir passades les 12.30 hores la seva singladura en vaixell. L'horabaixa agafaren autocar i cotxes i arribaren a Prada ja entrada la fosca.

L'alt nivell d'excitació dels joves viatgers es podia sentir tan aviat com es passava la porta de l'estació marítima número 2. El vicerector territorial de la UCE i coordinador de l'expedició, Joan Mir, intentava posar ordre a la situació i aconseguir que tots tinguessin un bitllet. "Enguany s'hi han matriculat setanta-set alumnes, cinc a darrera hora", comentà Mir sobre unes xifres que han incrementat al voltant d'una dotzena d'estudiants respecte a l'any passat. Entre ells es troben Llorenç Ferriol, de Petra, i Josep Gual, de Sineu, que ahir dematí es mostraren amb ganes de participar a diferents tallers i activitats però sobretot de fer festa i amics. "No tot ha de ser estudiar", afirmaren rient mentre feien coa per al passatge. D'altres, com Jaume Sunyer, de l'institut Son Pacs, manifestaven ànims més feners. "M'interessa molt un taller d'escriptologia japonesa", explicà i reconegué que aquest era el seu primer viatge a la Universitat Catalana d'Estiu.

El seu company, Marc Miralles, i la seva professora, Marisa Cerdó, són algunes de les persones que l'han animat. "Per molt que els en parli, ells es decideixen a venir quan coneixen algú que ja hi ha anat", comentà la professora, que hi assisteix per sisena vegada i enguany amb la companyia de la família i de sis alumnes del seu institut. Marc Miralles viatja a la Universitat d'Estiu per segon pic."Som de ciències i em motiva molt un curs sobre el cinquantè aniversari de la tecnologia làser", digué poc abans de deixar clar que fer noves amistats també és un al·licient. "Hi vaig fer amics de Barcelona i del País Valencià amb els quals mantinc el contacte mitjançant Facebook, però les amistats més importants les vaig fer amb gent de Mallorca", explicà el jove estudiant. Val a dir que la majoria dels participants provinents de les Balears fan part de la Universitat Jove, precisament coordinada per la UIB.

Per a tots els gusts

Si bé el programa oficial de la Univeritat començà ahir vespre amb el ball popular de Crescendo, serà avui quan l'escriptor i antropòleg Joan Francesc Mira pronunciï la lliçó inaugural de l'edició d'enguany, que versarà sobre història i poesia. De fet, a Prada es retrà un homenatge molt especial a les figures de Jaume Vicens Vives i del poeta de Lleida Màrius Torres ja que se celebra el centenari del naixement d'ambdós. Mira -que en la seva darrera obra literària, El professor d'història, ha conjugat les dues disciplines en una sola obra narrativa- obrirà així les sessions especials, els actes que cada dia a les 12 i a les 17 hores centraran els debats més punyents a Prada i que sovint tindran la política com a referència. No podia ser d'altra manera en un any electoral com aquest (a Catalunya a la tardor, a les Balears a la primavera) i després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut i la consolidació dels referèndums per la independència. Així les coses, la primera taula rodona del dia, avui a les 17 h, tindrà el títol suggeridor Referèndums per la independència, i ara què?, mentre que demà serà el torn de les Propostes dels partits després de la sentència.

Durant els dies que dura la Universitat Catalana d'Estiu s'ofereixen als estudiants un total de 39 activitats formatives, 6 cursos d'iniciació, 8 jornades científiques i professionals, 18 tallers, 13 actes i commemoracions, 8 projeccions cinematogràfiques, 12 espectacles musicals i un de teatral, 23 actes en el fòrum obert i 5 exposicions, però sobretot la possibilitat de conviure en català amb gent de tot el territori amb voluntat de crear una xarxa estructural de relacions personals amb vinculació cultural entesa en sentit ampli. Aquest és el veritable esperit d'una universitat diferent que converteix aquests dies una petita vila en un espai privilegiat de coneixement.
Tot es farà, lògicament, amb un ull al cel com cada any. Després de la davallada de temperatures dels darrers dies i que les dues nits anteriors als Pirineus s'hagin registrat valors inferiors als zero graus, tothom està pendent del temps al peu del Canigó. Segons la previsió, les nits seran d'entre 6 i 13 graus i de dia amb prou feines se superaran els 26. A més, es pronostica alguna pluja. Vaja, que qui hagi anat a Prada per, també, oblidar la calor enguany haurà encertat. En principi, és clar.