Un viatge al passat a través del putxinel·li

La companyia catalana Sebastià Vergés du el seu centenari a Mallorca amb un espectacle que es pot considerar “de museu”

L'agrupació recupera el teatre i els ninots que emprà el seu fundador ara fa 100 anys.

TW
0

Han passat més de 100 anys per aquestes teresetes. Ja en el seu dia al restaurant 4 Gats de Barcelona, en ple auge del modernisme, alimentaren les necessitats culturals de personatges il·lustres com Pablo Picasso i Santiago Rusiñol. Passaren la guerra, la fam, superaren el franquisme parlant en català quan encara no tocava, s'adaptaren als nous temps i demà arribaran a Mallorca com si els anys no les haguessin afectades. La companyia catalana Sebastià Vergés fa enguany 100 anys, des que el padrí del seu actual manipulador començà a fer espectacles per Barcelona al 1910 sota el mestratge de l'expert Juli Pi Olivella.

No és la primera vegada que Sebastià Vergés ve a Mallorca -ja l'any 1927 hi feren les primeres incursions-, però la de demà horabaixa, a les 18.30 hores a la plaça de Weyler, serà una ocasió única per contemplar unes teresetes que el mateix Sebastià Vergés definí com "autèntiques peces de museu". "Per fer aquest espectacle hem recuperat els putxinel·lis, el teatre i les històries que el meu padrí feia servir ara fa 100 anys. Si tenim en compte que ell ja les va adquirir un pot velletes ens podem fer una idea de com són d'antigues", afirmà el titellaire. Les peces generalment són de fusta, amb ulls de vidre, tenen faccions marcades i representen un clar exemple del típic putxinel·li català.

"En aquell moment eren els mateixos tallistes de les imatges religioses els que feien les teresetes i això les dota d'un aire molt real", hi afegí. Així, amb aquest treball la companyia de Sitges ha volgut fer-se enrere 100 anys i recuperar els primers espectacles del seu padrí, que en aquell temps es representaven en bars i cafès i eren destinats a un públic adult. "Aquestes mateixes teresetes ja les contemplaren fa 100 anys els personatges modernistes que freqüentaven els 4 Gats", assegurà Vergés. Per aquesta ocasió també han recuperat la música que Santiago Rusiñol creà en la seva obra El titella pròdig.

Després de 100 anys, en què els al·lots i les tendències han canviat molt, la companyia és capaç de continuar encantant els més petits amb dimonis, llops i garrotades. "Sempre hem pensat que el secret ha estat la interacció amb el públic, el fet que les teresetes parlin i conversin amb nins", comentà. L'espectacle de demà ha estat organitzat per la Fundació la Caixa.