Maria Àngels Roque, vidua de l'escriptor, recollí la medalla de mans del batle Lluís Recoder. | C.Domènec

TW
0

L'escriptor andritxol Baltasar Porcel, desaparegut fa poc més d'un any a Barcelona, vivia a Valldoreix des de l'any 1989, una població de caràcter eminentment residencial, plena de xalets i casetes unifamiliars que forma part del municipi de Sant Cugat del Vallès. El batle de Sant Cugat, Lluís Recoder, lliurà ahir a Maria Àngels Roque, vídua del novel·lista, la medalla d'honor de la ciutat a títol pòstum en un acte al qual assistiren responsables de tots els partits polítics del Consistori i Oriol Izquierdo, director de la Institució de les Lletres Catalanes.

"Baltasar Porcel tenia una mirada de gran estimació al seu país", apuntà Roque, qui recordà "el seu gran compromís amb els temes locals". L'antropòloga catalana rememorà "quan va fer posar un semàfor a Valldoreix", i revelà que "la darrera conferència pública fou al Casal de Valldoreix, 15 dies abans de morir-se". El lliurament de la medalla a Roque, en presència dels fills, Alexandre i Violant, fou precedida per la lectura, per part de Josep Maria Vallès, director del Diari de Sant Cugat, d'un article periodístic que Porcel publicà a La Vanguardia l'any 2000 i titulat "Cataluña y Estado".

Un carrer per a l'escriptor

El batle manifestà que "ha arribat el moment que Sant Cugat reconegui una persona il·lustre que escollí la nostra ciutat per viure-hi", i repetí alguns mots del pregó que l'escriptor andritxol pronuncià l'any 2000, quan digué que "les viles com Sant Cugat tenen un paper cabdal en el futur d'Europa". En aquest sentit, d'aquí a cinc anys el Consistori dedicarà al mallorquí un carrer o plaça de la ciutat.

Xavier Escura, regidor de Convergència i Unió, va esmentar que "Baltasar Porcel va realitzar una sincera defensa de la cultura catalana des de la independència, fet que incomodà". Per la seva banda, Antoni Ramon, d'Esquerra Republicana de Catalunya, va declarà que "donà un prestigi a la llengua catalana i si hagués escrit en altres llengües ben segur que hauria optat a premis literaris internacionals com pugui ser el Nobel".