Si hi ha una figura poderosa, misteriosa i que ha estat font d'inspiració artística a través dels segles i arreu dels continents, aquesta ha estat, sens dubte, la de la dona. Creadora de vida, pilar de la unió familiar i posseïdora de bellesa. Des d'avui i fins dia 25 de juliol, el CaixaFòrum de Palma exposa Dones. Mirall de cultures. Un total de 135 peces, datades majoritàriament entre els segles XIX i XX, encara que hi ha una escultura del segle XI, proposen al visitant una passejada a través de l'art de set cultures que cerca reflectir el paper de la dona en diferents pobles. L'Àfrica negra, les illes d'Oceania, l'Amèrica amazònica i el Japó més tradicional són alguns dels indrets que al llarg de la història l'han homenatjada.
Fotografies, escultures, dibuixos, pintura i vestits, importats del Museu Etnològic de Munic, reten tribut a la dona des dels punts de vista de la família, la societat i la religió, seccions en què es divideix l'exposició. Tot això queda recollit en una mostra comissariada per l'alemanya experta en Nova Guinea Michaela Apple. El paper de la dona com a motor de la família, la seva bellesa i la fertilitat han estat fonts d'inspiració d'obres com el tapís que representa la parella d'amants Cosroes i Sirin (Iran, segle XX). Ornamentats objectes com una pinta afganesa i una llima per a les callositats són altres peces que donen vida a la mostra.
Pel que fa al paper de la dona dins la societat, varia d'una cultura a una altra. A la Xina de la dinastia Qing la seva importància estava lligada al matrimoni, tal com mostren les botes i sabates per a peus de lotus o els elaborats vestits de núvia. Ceràmiques de dames de palau i un dibuix de 1889 que il·lustra una processó nupcial xinesa completen aquest apartat de l'exposició. Per contra, el paper social de la dona en altres cultures no és gaire diferent del de l'home.
Exemples d'això són els delicats treballs de bronze procedents del regne de Bennín (actual Nigèria) que representen dones dirigents de l'Àfrica precolonial i un seguit d'objectes quotidians (cistells petits, pipes i una gerra de cervesa amb tapadora) que les dones africanes elaboraven per vendre. El darrer dels apartats de la mostra és la dona entesa com a deessa. Portadora de la vida entre els humans, ha estat venerada i temuda entre les cultures per la seva força creadora. Pobles com l'Índia posen sexe femení a gran part de la seves deïtats, tal com mostren algunes peces de l'exposició.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.