L'exposició inclou ceràmiques almohades. | Pere Bota

TW
0

El gòtic mallorquí, característic per la seva singularitat, qualitat, abundància i estat de conservació, té l'objectiu de donar-se a conèixer arreu del món i ho començarà fent a Terra-Mare. Majorque, le Royaume au milieu de la mer. L'exposició, que es muntarà al Musée du Petit Palais d'Avinyó, inclou una quarantena de valuoses peces gòtiques cedides per diferents entitats de l'Illa. Una iniciativa de l'artista Miquel Barceló, que actualment exposa a la ciutat francesa, fou el punt de partida d'aquesta selecció que, comissariada per la directora del Museu de Mallorca, Joana Maria Palou, i la seva homòloga al Petit Palais, Dominique Vingtain, mostrarà al món la riquesa del gòtic mallorquí, com també la relació històrica de l'Illa amb Avinyó.

Un total de 13 entitats i institucions, com ara la Seu de Mallorca, el Museu Diocesà, el Museu del santuari de Lluc, l'església de Sant Llorenç des Cardassar, el monestir de la Concepció i els convents de Santa Clara i Sant Francesc de Palma, han col·laborat cedint algunes de les seves peces per a aquesta exposició. "Sense aquest suport, el viatge del gòtic mallorquí a França no hauria estat possible", assegura Palou. Durant més de cinc mesos, del 27 de juny al 7 de novembre, Avinyó es traslladarà a una Mallorca del segle XIII "per a la qual la mar no era cap frontera", indica l'estudiosa, que destaca "la singularitat i la varietat d'un període artístic en el qual es manifesten totes les tendències europees, per la situació estratègica al mig del mar".

Des de la ruptura islàmica

Les obres més antigues de la selecció mallorquina de Palou per a aquesta mostra són un conjunt de set ceràmiques almohades del primer terç del segle XII, "un reflex del trencament artístic amb el món islàmic, que fins llavors imperava a l'Illa", apunta la directora del Museu de Mallorca. Aquesta tria també inclou peces "excepcionals", com és el còdex del Llibre de filosofia d'amor (1.300) de Ramon Llull, un ampli conjunt de retaules amb motius religiosos i un reliquiari de plata de final del segle XIII, entre d'altres.