Cum laude per a la Serra

Una vintena d'estudiants del Màster europeu en urbanisme han ideat projectes de futur per a aquest redol. Divendres se n'inaugura una mostra a Palma

TW
0

Un professor: Joquim Sabaté. Un màster: l'europeu d'urbanisme. Una universitat: la UPC de Barcelona. I una matèria d'estudi: la serra de Tramuntana. Durant la primavera passada, una vintena d'estudiants d'arreu del món feren una visita a les nostres contrades per analitzar-les des de tots els vessants. Era el seu projecte de final d'estudis i, amb carta blanca per fer-hi allò que trobassin més convenient, idearen projectes per revitalitzar una zona que és candidata a ser Patrimoni de la Humanitat.

Tots aquests projectes, o almanco alguns, es podran veure a partir de divendres al Col·legi d'Arquitectes de les Balears. "N'hem descartat els més agosarats perquè no causassin alarma social", digué la consellera de territori, M. Lluïsa Dubon. "Hi hagué una al·lota xinesa, per exemple, que arribà a Lluc i quedà escandalitzada amb el gran aparcament que hi ha. Evidentment, el seu projecte suprimia aquest pàrquing, cosa que ens duria molts maldecaps si intentàssim dur-ho a terme", exemplificà.

L'exposició, per tant, no s'ha de veure com a futurs projectes per a la serra de Tramuntana, sinó com una alternativa urbanística captada per uns estudiants, per ventura allunyants geogràficament de l'indret, i que han plasmat aquí la seva creativitat. "La conclusió a què arribaren des del màster és que la serra de Tramuntana no es pot fossilitzar, no la podem deixar congelada tal com està perquè, si la gent ja no viu de l'agricultura, les marjades no sobreviuran", exposà el director insular de Territori, Jaume Mateu. La tasca dels estudiants, per tant, era la d'adaptar el territori a les necessitats econòmiques i socials d'avui dia. L'ús de les artèries de la Serra des d'un vessant lúdic, i no tant com a vies de comunicació; la incorporació del transport públic; l'amortització dels equipaments, i la localització de les portes de la Serra són algunes de les conclusions a les quals arribaren els estudiants.

La mostra arribarà divendres a Palma i, en la presentació, tindrà lloc també una conferència del catedràtic d'urbanisme Joaquim Sabaté, professor que ha encapçalat el projecte. L'exposició estarà oberta fins dia 9 d'abril i després itinerarà per diferents espais de l'Illa com un acte de promoció més de la candidatura de la serra de Tramuntana com a Patrimoni Paisatgístic de la Humanitat.