TW
0

Un nou cas de corrupció ha arribat a Manacor. Pareixia que amb l'adéu a la política de Maria Antònia Munar, l'Illa ja ho havia vist tot, però no. El d'Oscar Wilde és encara molt millor. "Un marit ideal, un polític corrupte" així ho definia l'actor Joel Joan, un dels protagonistes d'aquesta obra de teatre que encara avui es pot veure al teatre de la capital del Llevant. A perfect Husband s'estrenà a Londres el gener de 1895 i el seu autor, Oscar Wilde, fou arrestat tres mesos després, acusat d'actes d'indecent obscenitat. I és que no hi ha res de més pròxim a l'actualitat. Rellegint l'obra de Wilde -traduïda al català per Jordi Sala l'any 1997 i representada ara al teatre per primer pic en la nostra llengua-, un s'adona que això de la corrupció és més vell que el pastar i que, d'originalitat a Mallorca, ben poqueta.

Posem-nos en situació. Sir Robert Chiltern era un individu normal i corrent però amb un càrrec més o manco important, atès que per les seves mans arribaven a passar secrets d'estat. Un baró poderós el tempta... "Si mai tens una informació confidencial d'autèntic valor, et faré un home ric", li digué. I aquesta informació arribà. El Govern britànic tenia intenció d'adquirir el canal de Suez. Robert Chiltern ho revelà al baró, que en comprà accions tres dies abans de l'anunci de l'Executiu. Després, tot foren riqueses i una trama teatral que ara no és el moment de desgranar.

Aquesta trama, la de Wilde, ens remet indubtablement a tants i tant casos de corrupció urbanística que aquests darrers anys han assetjat l'Illa i el país sencer. De fet, Josep Maria Mestres, director de la producció, ho comentava: "Mentre assajàvem l'obra es començaren a destapar els casos Millet, Gürtel, Pretòria... i, és clar, això va ser una propaganda brutal i generà unes expectatives que feien que l'espectador s'identificàs més amb el que estava veient", explica.

Poques coses s'han vist i s'han pogut llegir en català del teatre d'Oscar Wilde. És per això que el director, a l'hora d'adaptar el text, l'agafà amb una "precisió quirúrgica, mirant de no tocar ni una coma de l'original: Josep Maria Pou, el director artístic del teatre, hi volia fer un apropament i jo el vaig fer amb molta por i respecte". I, tot s'ha de dir, aquests canvis reberen certes reticències de la crítica, encara que no tantes del públic. Així, els personatges de Mestres són persones de l'alta societat actual. Ja no s'escriuen cartes ni telegrames, sinó que es comuniquen mitjançant SMS o e-mails. Tampoc no van vestits com hi anirien en el segle XIX, sinó amb les millors gales que es poden trobar a la part alta de la Diagonal.

Un marit ideal arribà a Manacor ahir vespre i encara es podrà veure avui, tot i que les entrades estan ja exhaurides. El repartiment és d'aquells que atreuen: hi són Abel Folk, Joel Joan, Àngels Gonyalons, Mercè Pons, Anna Ycobalzeta, Camil Garcia i Carmen Balaguer.