Són trenta anys plasmats en un centenar d'obres. Desenes de rostres que, lluny de quedar en silenci darrere els olis de l'artista, es mostren carregats de sentiments i evocacions. Maria Carbonero (Palma, 1956) ha estat designada pel Govern balear com a Artista de l'any 2010 i és a través d'aquesta iniciativa, agafant el relleu de Joan Costa, que s'ha elaborat un complet catàleg i una gran exposició itinerant a mode de retrospectiva.
Bel Font i Guillem Frontera han estat els encarregats de comissariar el projecte i de comprovar que l'obra de la mallorquina no deixa de "parlar i emocionar", assegura Frontera. "Hem rebostejat bastant pel seu estudi i costava trobar-hi creacions prescindibles. Crec que podem afirmar que no existeixen quadres muts de Maria Carbonero", afegí el comissari.
El treball de l'autora, amb una iconografia molt marcada per les cares, té el punt de partida en els anys 80 quan, "a diferència del que fa molta gent, deix l'abstracció per entrar de ple dins la figuració", explicà ahir. "A partir d'aquí començ a fer viatges i em trob amb altres rostres: els nassos s'eixamplen, les boques son més grosses, els cabells tenen altres formes... i encara que pareix que la temàtica és molt comuna, puc dir que està en evolució constant", manifestà. Els inicis d'aquesta tendència eren patents ja de ben petita, perquè "ja tenia l'obsessió de dibuixar cares", reconegué Carbonero. Per ella, "pintar esdevé sempre un plaer però, encara que sembli contradictori, hi pas molta de pena", atès que "m'interessen els sentiments que desprenen els rostres i, quan pint una cara i resulta no em diu res, acab per esqueixar-la i tirar-la".
L'exposició Maria Carbonero 1985-2010 iniciarà el seu recorregut aquesta mateixa setmana al Museu de Menorca i continuarà al llarg de l'any per Palma -al Casal Solleric; Alacant -a la fundació Frax; i altres espais encara per concretar. Des de la Direcció General de Cultura parlaven ahir de Barcelona, Londres i Alemanya. Tot i que Font i Frontera han catalogat 120 peces, cada espai n'acollirà una selecció diversa, perquè "és impossible col·locar-les totes", asseguraren. Aquesta retrospectiva vol mostrar les diferents etapes de l'autora i n'incorpora també algunes peces inèdites que, "en el seu moment, no interessaren a cap galerista", confirmà la pintora.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
jo t'ho explicaré: perquè no hi havia manera de treure les obres de na Carbonero al mercat i d'aquesta manera se'n parlarà una mica. Si, de passada, hi ha d'haver cap comissió, massa bé.
caldria que ens esplicasin com an triat la candidate