El ministre búlgar Vezhdi Rashidov, amb Bernat Quetglas, el president Francesc Antich i Pere A. Serra. El Govern búlgar entregà un present a l'Executiu balear (a la imatge). | Ferran Aguiló

TW
0

El Govern de Bulgària entregà ahir a l'editor Pere A. Serra i a l'empresari Bartomeu Quetglas el distintiu Segle d'Or per "l'aportació al desenvolupament de l'art plàstic mundial i pels mèrits a la divulgació de la cultura búlgara". El ministre de Cultura de la República de Bulgària, Vezhdi Rashidov; la presidenta del Parlament, Maria Antònia Munar, i l'ambaixador búlgar a Espanya, Ivan Iankov Hristov, presidiren l'acte de lliurament, que es dugué a terme al saló de les Passes Perdudes del Parlament. A la celebració, hi assistiren els principals responsables polítics de l'Illa i serví per reconèixer "dos mallorquins il·lustres". "Dos referents en el món empresarial, situats al capdavant dels seus sectors, l'editorial i el periodístic un i el turístic l'altre", digué la presidenta Munar.

Aquesta aportació cultural fou qualificada pel ministre Rashidov d'"extraordinària". "Fa cinc anys vaig descobrir que aquí, en aquest lloc paradisíac, hi ha persones serioses que han concentrat l'essència de la cultura mundial", explicà. "Tant de bo, cada vegada hi hagi més persones com ells", afegí abans d'entregar les dues distincions.

Així mateix, Pere A. Serra apostà per la necessitat del ressorgiment cultural perquè, "si tots els illencs estimassin la cultura, tot seria un llac de pau. La cultura uneix els pobles i això ho saben bé els francesos i els búlgars, què necessitam nosaltres? Doncs, cultura". L'editor recordà que no es poden tornar a repetir frases com "la d'aquell president que digué que la cultura no donava vots". "Us puc assegurar que sí que en dóna, uneix pobles, famílies i persones", sentencià.

Aquesta necessitat d'unió cultural i d'intercanvi entre Mallorca i Bulgària fou un dels aspectes destacats del discurs del ministre Rashidov. Aquesta interrelació, assegurà, ja existeix al seu país i "em faria molt content que el públic espanyol reconegués alguna cosa de la cultura búlgara. Estam orgullosos dels nostres artistes", emfatitzà.

Els vincles foren recordats, a més, per l'altre guardonat, Bernat Quetglas, que després de recollir la distinció féu un repàs històric de la connexió entre l'Exèrcit almogàver i Sofia en el segle XIV. L'enllaç, com digué l'empresari turístic, fins fa dues generacions encara es recordava amb allò de: "Tant de bo t'agafi un català", referint-se a la cruenta matança de les tropes catalanes cap al poble búlgar. "Ara ens trobam amb dos països europeus, democràtics i que fan possible que avui siguem aquí". L'empresari també recordà com s'inicià en el món de l'art ja fa més de trenta anys "gràcies a Pere Serra, que m'inculcà el cuquet de l'art".

Prop d'un centenar de persones assistiren a l'acte, entre les quals hi havia els representants de les principals institucions de l'Illa, encapçalades pel president del Govern, Francesc Antich; la presidenta del Consell, Francina Armengol, i el delegat del Govern espanyol, Ramon Socias. Tampoc no hi faltaren els senadors Pere Sampol i Joan Fageda, ni els consellers Joana Barceló, Bartomeu Llinàs i Carles Manera. Així mateix, hi foren presents els representants de la mesa i la junta de portaveus del Parlament: Aina Rado, Pere Rotger, Pere Palau, Francesc Fiol, Antonio Diéguez i Biel Barceló, a més de la portaveu del Bloc al Consell, Joana Lluïsa Mascaró, i els regidors d'UM a Cort, Miquel Nadal i Cristina Cerdó, entre d'altres.

Pel que fa a la representació municipal, hi anaren els batles de Sóller i Fornalutx, Josep Lluís Colom i Joan Albertí. El sector jurídic hi va ser representat pel fiscal Bartomeu Barceló, el jutge Pere Barceló i el misser Rafel Perera.

A més, el lliurament reuní un gran nombre de representants de la societat mallorquina com els doctors Francisco Kovacs i Alfonso Ballesteros; l'escriptor Guillem Frontera; el president del Tren de Sóller, Óscar Mayol; Vicenç Sastre, membre del Patronat de la Fundació Tren de l'Art; el matrimoni Rotger; i els galeristes Gabriel Vanrell i Joan Oliver Maneu.