L'illa dels Escalas

El Centre de Cultura de Sa Nostra acull un dels arxius fotogràfics locals més importants de les Illes: el de Jaume Escalas pare i fill, on es mostren més de 150 imatges datades entre 1894 i 1975

TW
0

Jaume Escalas Adrover, pare. Jaume Escalas Real, fill. Tots dos metges de professió i una gran afició comuna: la fotografia. Un llegat generacional que es tradueix en més de 50.000 negatius i un retrat fidedigne de la Mallorca des de final del segle XIX fins a la darreria de la dictadura. Avui vespre, el Centre de Cultura de Sa Nostra inaugura Paisatge, ciutat i vida quotidiana.

L'arxiu fotogràfic Escalas (Mallorca, 1894-1975), una mostra que recull 159 fotografies i objectes diversos sobre aquest fons, que ha estat estudiat i documentat els darrers anys per Maria Josep Mulet i Miquel Seguí, que finà el passat mes de juliol i a qui va dedicada l'exposició, com a principals investigadors.

La mostra, que es completarà amb una publicació, està dividida en tres apartats, que corresponen a les diferents maneres que tenien els Escalas de veure i viure la fotografia: en primer lloc, com a instrument de documentació del territori i de la vida quotidiana i on podem veure una Mallorca encara lliure de la petjada turística i destructiva; en segon, com a element de diversió, on són molts els moments d'oci amb família i amistats; i en tercer, com a eina de documentació professional en la seva tasca dedicada a la medicina.

De fet, els Escalas, sobretot el fill, tingueren un paper important en la modernització de la psiquiatria a l'Estat abans de la guerra. Maria Josep Mulet destacà d'aquest arxiu "que és una peça bàsica per entendre la història de la fotografia local i del nostre patrimoni". A més, animà les institucions públiques a col·laborar-hi perquè es conservi i no es perdi aquesta valuosa obra fotogràfica.